RUSKI LOVAC ISPALIO RAKETU PORED BRITANSKOG AVIONA Ministar odbrane otkrio detalje drame iznad Crnog mora
Foto: Printscreen

Ruski avion Su-27 je „ispalio projektil“ u blizini britanskog osmatračkog aviona RC-135 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, potvrdio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Volas je rekao parlamentu da je Britanija ranije suspendovala patrole nakon incidenta i izrazio zabrinutost ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Rusija je rekla da je to „tehnički kvar“, a Volas je rekao da je Britanija sada nastavila patroliranje. Međutim, patrole sada imaju pratnju borbenih aviona.

„Takođe bih želeo da podelim sa kućom detalje o nedavnom incidentu koji se dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora. Dana 29. septembra, dva ruska naoružana borbena aviona Su-27 su u interakciji sa nenaoružanim avionom RAF RC 135 Rivet Joint ISTAR u rutinskoj patroli iznad Crnog mora.

Nije neobično da avioni budu praćeni, a ni ovaj dan nije bio drugačiji. Tokom te interakcije, međutim, ispostavilo se da je jedan od aviona Su-27 ispustio projektil u blizini RAF Rivet Joint izvan vizuelnog dometa. Ukupno vreme interakcije između ruskog aviona i britanskog je bilo približno 90 minuta, patrola je završena, a letelica se vratila u svoju bazu", otkrio je britanski ministar odbrane.

"U svetlu ovog potencijalno opasnog angažmana, svoju zabrinutost sam preneo direktno svom ruskom kolegi, ministru odbrane Šojguu i načelniku štaba odbrane u Moskvi, a to je učinio i moj kolega, načelnik štaba odbrane, takođe je preneo svoju zabrinutost. U svom pismu sam jasno stavio do znanja da je letelica bila nenaoružana u međunarodnom vazdušnom prostoru i da je pratila unapred obaveštenu putanju leta.

Smatrao sam da je razumno obustaviti ove patrole dok ruska država ne dobije odgovor. U odgovoru ruskog Ministarstva odbrane od 10. oktobra navodi se da su sproveli istragu o okolnostima incidenta i da je reč o tehničkoj neispravnosti lovca Su-27.

Oni su takođe priznali da se incident dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru. Ministarstvo odbrane je podelilo ovu informaciju sa saveznicima i posle konsultacija, ponovo sam započeo rutinske patrole, ali ovog puta uz pratnju borbenih aviona", saopštio je Volas.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading