SIGNAL STRAHA I SMRTI Kako bi izgledao Putinov nuklearni udar po Americi?
Alo! Ilustracija /J.V.

Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih naučnika, rekao je za Njuzvik da bi Putin mogao delovati brže s oružjem dugog dometa, koje je već u stanju pripravnosti, umesto s oružjem kratkog dometa, koje bi Rusija morala izvesti iz središnjeg skladišta.

Aktivnost na mestima gde se skladište bojeve glave koje bi se potom utovarivale u kamione i helikoptere, kao i povećana aktivnost među posebno obučenim jedinicama koje mogu rukovati tim oružjem, značila bi da se Putin priprema za napad oružjem kratkog dometa.

S druge strane, korišćenje oružja dugog dometa moglo bi se očekivati ako se kopneni pokretni lanseri, raketne podmornice ili krstareće rakete premeštaju u većem broju od uobičajenog.

Kristensen navodi da bi, ako dođe do toga, postojao niz vidljivih aktivnosti u nuklearnom zapovednom i kontrolnom sistemu i opštoj komunikaciji koje bi ukazivale na to da se nešto događa.

Prema Federaciji američkih naučnika, Rusija ima najveći inventar nuklearnih bojevih glava na svetu – ukupno 5.977. SAD su na drugom mestu sa 4.428, a sledi Francuska sa 290. Međutim, tačan broj bojevih glava u ruskom posedu nije poznat iz bezbednosnih razloga.

On je dodao da američka vojska ima oko 1.000 komada oružja spremnog za ispaljivanje u roku od nekoliko minuta, tako da bi takođe bila dobro pripremljena da odgovori ako Putin krene u napad.

Da li je Putin pretio?

Rusija sa druge strane tvrdi da Putin nije pretio nuklearnim napadom.

- Pokrenute su i nuklearne ucene. Nije samo reč o granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje, koje podržava Zapad, koje prete nuklearnoj katastrofi, već i o izjavama pojedinih visokih zvaničnika vodećih zemalja NATO o mogućoj primeni oružja za masovno uništenje protiv Rusije – nuklearnog oružja. Ti koji sebi dozvoljavaju da iznose takve izjave protiv Rusije, želim da podsetim da i naša zemlja raspolaže različitim sredstvima naoružanja, a pojedina sredstva su i savremenija nego što to imaju članice Alijanse. U slučaju bilo kakve pretnje teritorijalnoj celovitosti naše zemlje, sa ciljem da se zaštiti Rusija i naš narod, mi ćemo bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolažemo. To nije blef. Građani Rusije mogu da budu sigurni – teritorijalna celovitost naše domovine, naša nezavisnost i sloboda će biti osigurana, naglasiću još jednom, svim raspoloživim sredstvima. A ti koji pokušavaju da nas ucene nuklearnim oružjem treba da znaju da se ruža vetrova može okrenuti i protiv njih samih - kazao je Vladimir Putin.

Pratite nas i na Telegramu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading