KRIZA U NEMAČKOJ, OGLASILA SE BUNDESBANKA Stopa inflacije bi mogla uskoro biti dvocifrena
Foto: Shutterstock

Centralna banka vidi „primetnu“ kontrakciju u zimskim kvartovima, a stopa inflacije bi mogla da bude dvocifrena u narednim mesecima.

Nagoveštaji recesije u najvećoj evropskoj ekonomiji postaju sve očigledniji nakon značajnog pogoršanja uslova snabdevanja, saopštila je Bundesbanka. Ugušene isporuke energije, posebno kao direktna posledica ruskog rata u Ukrajini, dovode do skoka cena i sve veće neizvesnosti u Nemačkoj, što utiče i na kompanije i na domaćinstva, navodi centralna banka u mesečnom izveštaju u ponedeljak.


Dok će akumulirane zalihe gasa verovatno pomoći da se izbegne formalno racionalizovanje energije tokom zime, ekonomska proizvodnja će verovatno pasti „donekle“ u trećem tromesečju pre „primetne“ kontrakcije u naredna dva, saopštila je Bundesbanka. „Postoje sve veći znaci recesije nemačke privrede u smislu jasnog, široko zasnovanog i dugotrajnijeg pada ekonomske proizvodnje“, navodi se. Zemlja će verovatno moći da izbegne strašnu situaciju opisanu u nepovoljnom scenariju u junskim projekcijama institucije, koje su predviđale ukupan pad od 3,2% tokom 2023. godine, ali su izgledi i dalje „izuzetno neizvesni“.
 

Stope inflacije će takođe rasti u narednim mesecima nakon što su krajem avgusta istekle određene vladine mere podrške za smanjenje troškova goriva i javnog prevoza. Glavna inflacija bi čak mogla da uđe u dvocifreni raspon, saopštila je Bundesbanka.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading