OTKRIVENA AGENDA SASTANKA PUTINA I ĐINPINGA Ovo su glavne teme, Erdogan će imati posebnu ulogu
EPA/Andre Coelho

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping detaljno će razgovarati o ukrajinskom sukobu, kao i o pitanju Tajvana, kada se sastanu u Uzbekistanu kasnije ove nedelje, rekao je u utorak pomoćnik predsednika Jurij Ušakov.

Dvojica lidera razgovaraće 15. septembra na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u gradu Samarkandu. „S obzirom na trenutnu međunarodnu situaciju, ovaj sastanak, naravno, ima poseban značaj“, rekao je Ušakov i dodao da će se lideri pozabaviti „bilateralnom agendom, kao i glavnim regionalnim i međunarodnim temama“.

Pitanje za koje se očekuje da će postati veliko tokom njihovog sastanka je sukob u Ukrajini, pri čemu je predstavnik Kremlja signalizirao da će Putin i Si o tome detaljno razgovarati.

Ušakov je takođe primetio da Peking vodi veoma uravnoteženu politiku po ovom pitanju, dodajući da Peking „jasno kaže da razume razloge koji su primorali Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju“ protiv Kijeva krajem februara.

Predsednički pomoćnik je dodao da će razgovori dvojice lidera biti „dugo očekivani lični kontakt”, s obzirom na to da je njihov poslednji susret održan početkom februara tokom ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

S obzirom na trenutne tople odnose između Moskve i Pekinga, Ušakov očekuje da će strane „pozitivno oceniti“ njihovo bilateralno strateško partnerstvo, koje je dostiglo nove visine dok dve zemlje zagovaraju razvoj multipolarnog svetskog poretka.

Putin i KSI će takođe razgovarati o pitanju Tajvana, na osnovu nedavnog sastanka ruskog lidera sa Li Džanšuom, predsednikom Kineskog nacionalnog narodnog kongresa, tokom ekonomskog foruma u ​​gradu Vladivostoku na istoku Rusije.

Tenzije oko samoupravnog ostrva rastu otkako je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej početkom avgusta, izazivajući bes u Pekingu.

U međuvremenu, Ušakov je rekao da Kina i Rusija ne nameravaju da potpišu nikakve dokumente nakon razgovora, navodeći da je ovo samo „radni sastanak lidera“, koji je i dalje veoma važan.

Samitu u Samarkandu prisustvovaće brojni visoki zvaničnici i šefovi država, uključujući turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji navodno namerava da ponudi svoje usluge posredovanja u zaustavljanju neprijateljstava u Ukrajini.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading