MEDVEDEV O OSIROMAŠENOM URANIJUMU U JUGOSLAVIJI "Države NATO-a su ga aktivno koristile u zadnjih 20-30 godina"
Foto: Alo ilustracija

Moskva bi pribegla nuklearnom oružju samo u četiri scenarija, a svi oni predstavljaju egzistencijalnu pretnju ruskoj državi, rekao je bivši predsednik Dmitrij Medvedev francuskim medijima u petak.

Govoreći za TV kanal "LCI", Medvedev je upitan da li ruska vojna doktrina dozvoljava upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Bivši predsednik je odgovorio da je nuklearno držanje Moskve javno objavljeno i da u tome nema ništa tajno.

„Postoje četiri razloga za upotrebu nuklearnog oružja. Radi interesa i francuske javnosti, navešću ih: lansiranje nuklearnih projektila, upotreba nuklearnog oružja, napadi na kritičnu infrastrukturu koja kontroliše nuklearno oružje ili druge akcije koje ugrožavaju postojanje [ruske] države“, rekao je on i dodao da se ništa od navedenog do sada nije dogodilo.

O Jugoslaviji i osiromašenom uranijumu

Komentarišući moguću upotrebu taktičkog atomskog oružja, odnosno oružja koje sadrži osiromašeni uranijum, bivši predsednik je napomenuo da Rusija to nikada nije sprovela u akciju, za razliku od nekih zapadnih zemalja.

„U proteklih 20-30 godina, države NATO-a su ih prilično aktivno koristile iu Jugoslaviji iu Iraku. Postoji izvesna neizvesnost oko ove teme, sa veoma tragičnim posledicama. Dakle, u tom smislu, prvo moramo da pogledamo šta su zapadne zemlje uradile u određenim situacijama“, rekao je Medvedev.

O pretnjama Zelenskog

Bivši predsednik je istakao da će odgovor Rusije „biti u skladu sa veličinom pretnji sa kojima se ova zemlja suočava“ i da je vojna ofanziva Moskve na Ukrajinu, koja je počela krajem februara, odbrambena mera.

Prema Medvedevu, jedan od razloga za napad bila je izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je u jednom trenutku rekao da Kijev ne isključuje obnavljanje svog nuklearnog potencijala.

„Očigledno je hteo da nas uplaši, ali je na kraju stvorio još težu atmosferu, koja je na kraju primorala Rusku Federaciju da pokrene specijalnu vojnu operaciju“, rekao je on.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pogledajte OVDE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading