ŠOK IZ HAGA Traže izuzeće od sankcija Rusiji, razlog je samo jedan
Foto: Shutterstock

Kako je saopšteno, do ove odluke je došlo jer se Hag bori da na vreme pronađe zamenu za svoj ugovor sa ruskim dobavljačem gasa, Gaspromom. 

Sankcije koje je Evropska unija uvela protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu nalažu vladama i drugim javnim organima da raskinu postojeće ugovore sa ruskim kompanijama do 10. oktobra.

Za Hag to znači da mora da pronađe novog snabdevača gasom koji bi zamenio postojeći sporazum sa Gaspromom.

Grad je saopštio da je u junu i julu održao tender širom EU, ali nije uspeo da privuče ponude potencijalnih dobavljača. Individualni razgovori sa dobavljačima sigurno će dovesti do sporazuma, napisala je odbornica Saskia Bruns u pismu gradskom veću, ali ne pre isteka roka 10. oktobra.

"Tražićemo izuzeće za naš trenutni aranžman do 1. januara 2023. kako bismo garantovali sigurnost snabdevanja i olakšali pregovore“, rekla je ona.

Bruns je rekla da je uverena da će odlaganje biti odobreno, pošto je Hag ispunio uslov o održavanju blagovremenog tendera bez pozitivnog rezultata.

Međutim, dodala je da bi svaki novi ugovor koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara bio znatno skuplji od sadašnjeg aranžmana grada sa Gaspromom. Portparol Evropske komisije nije mogao odmah da komentariše izveštaj.

Hag je jedna od mnogih holandskih opština koje imaju energetski ugovor sa Gaspromom, ali je prva koja je nagovestila da će tražiti izuzeće od sankcija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading