BELORUSIJA ISPUNILA NUKLEARNO OBEĆANJE PUTINU "Mislili ste da brbljamo? Sve je gotovo!"
Foto: AP Ramil Sitdikov

Belorusija je završila prepravku nekoliko svojih vojnih aviona za moguće korišćenje ruskog nuklearnog oružja, otkrio je u petak predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Sećate se, Putin i ja smo rekli da ćemo modifikovati beloruske avione tako da mogu da nose nuklearno oružje. Mislili ste da brbljamo? Sve je gotovo!" rekao je on, a citirala ga je nacionalna novinska agencija Belta.

Primedba je usledila dok je govorio o vojnim razmeštanjima NATO-a u blizini beloruskih granica.

Lukašenko je mislio na svoj sastanak sa ruskim predsednikom krajem juna, tokom kojeg je beloruski lider podelio zabrinutost zbog zahteva Poljske da SAD rasporede američko taktičko nuklearno oružje na svom tlu.

Poljaci „se obučavaju za raspoređivanje nuklearnih bojevih glava. Možete li nam bar pomoći da modifikujemo ratne avione koje imamo... kako bi mogli da nose nuklearno oružje“, rekao je tada.

Kasnije je procenio da bi neophodne modifikacije mogle da budu gotove za nekoliko meseci. SAD decenijama obučavaju nenuklearne članice NATO-a kao što je Poljska kako da koriste njihovo taktičko nuklearno oružje.

Moskva je takve vežbe dugo nazivala kršenjem obaveza Vašingtona o neširenju, što su SAD negirale.

Tokom sastanka sa Lukašenkom u junu, Putin je ponudio pomoć za modernizaciju beloruskih ratnih aviona u ruskim vojnim fabrikama i za obuku njihovih pilota kako bi ublažili zabrinutost Minska za NATO.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading