EVROPA HLADNIJA, MRAČNIJA I MANJE PRODUKTIVNA Bez ruskog gasa ovo je crni scenario za zimu
Foto: Shutterstock

Rezerve gasa u Evropske unije su trenutno popunjene 71 odsto - oko devet odsto ispod cilja koji je blok postavio ovog leta - a zemlje su se obavezale da će smanjiti svoju potražnju za gasom za 15 odsto do marta u okviru mera za racionalizaciju u celom bloku.

Ulozi nisu isti u celoj EU. U Nemačkoj i Italiji bi ostanak bez ruskog gasa teško pogodio industriju i ugrozio grejanje domačinstava. U Švedskoj i Finskoj, gde gas čini manji deo ukupnog energetskog miksa, uticaj bi bio manje drastičan.

Ipak, cela Evropa rizikuje da postane hladnija, mračnija i manje produktivna na zimu ako Rusija prekine isporuke gasa koje su već drastično smanjene. Sada je imperativ da se gas uštedi da bi se kasnije koristio u domovima, fabrikama i elektranama, kažu zvaničnici.

- Evropa mora da bude spremna. Da bismo pregurali zimu, pod pretpostavkom da dođe do potpunog prekida isporuke ruskog gasa, moramo da štedimo gas kako bismo brže napunili skladišta. A da bismo to učinili, moramo da smanjimo potrošnju. Znam da je to veliki zahtev za celu EU, ali je neophodan da bismo se zaštitili - izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Brojne ranjive zemlje, uključujući Nemačku i Francusku, već su smislile planove za smanjenje upotrebe energije. Ovo su neke od mera koje su zemlje donele, kao i njihov politički i ekonomski uticaj.

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading