RUSI I KINEZI SPREMNI ZA ARMAGEDON! Zapadni analitičari upozoravaju svoje centre moći da su veoma blizi tačke bez povratka
Pixabay.com/geralt

Poslednje u nizu upozorenja stiglo je iz američkog analitičkog centra „Rand korporacija“, koja je objavila izveštaj o verovatnoći direktnog rata između NATO i Rusije. Zaključak izveštaja je da ta mogućnosti postoji ukoliko Kremlj proceni da se NATO sprema da napadne Rusiju.

„Najveći rizik da Rusija odluči da direktno udari na NATO biće ako Moskva dođe do zaključka da su neizbežni veliki direktni napadi NATO na ruske vojne snage u Ukrajini“, navodi se u izveštaju, te dodaje da okidač mogu biti ograničeno učešće NATO snaga u operacijama u Ukrajini i koncentracija trupa u ofanzivnim konfiguracijama na istočnoj granici Alijanse.

RUSI I KINEZI SPREMNI ZA ARMAGEDON! Zapadni analitičari upozoravaju svoje centre moći da su veoma blizi tačke bez povratka

Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

„U takvim okolnostima Moskva može odlučiti da nema drugog izbora osim da smanji štetu koju NATO može da izazove tako što će prva udariti na ključne savezničke snage“, ukazuje „Rand korporacija“, prema čijim analitičarima odmah može doći do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Tri okidača za ruski napad

Kako se navodi u izveštaju „Rand korporacije“, postoje tri znaka koja će Rusi videti kao poziv da krenu u konačni obračun:

1. Politički i medijski pozivi na rat protiv Rusije na Zapadu, što dovodi Kremlj na zaključak da je NATO napad neizbežan, s tim što bi i razmeštanje oružja dugog dometa bila kap koja bi prelila čašu;

2. Ako Rusija „pogrešno protumači“ jačanje NATO na istočnom krilu;

3. Ukoliko učešće dobrovoljaca iz zemalja NATO u Ukrajini postane preterano, kao i snabdevanje Kijeva novim vrstama naoružanja.

Moskva bi mogla smatrati da se Alijansa već direktno umešala u sukob. Odgovor Rusije može biti izvođenje sličnih operacija na teritoriji zemalja NATO ili blizu njihovih granica.

Ukoliko se dotok naoružanja toliko poveća da ugrozi rusku specijalnu operaciju (i pod uslovom da se taj tok unutar Ukrajine ne može prekinuti), ne isključuju se napadi na linije snabdevanja NATO nuklearnim oružjem.

RUSI I KINEZI SPREMNI ZA ARMAGEDON! Zapadni analitičari upozoravaju svoje centre moći da su veoma blizi tačke bez povratka

Foto: Foto: AP/Andy Wong/Shutterstock/Ilustracija A.V.

 

Da je situacija u svetu dovedena do tačke usijanja, jasno je i po ponašanju Kine, upozoravaju analitičari. Naime, kriza oko Tajvana mogla bi da kulminira posetom Nensi Pelosi spornom ostvru. Predsedavajuća Predstavničkog doma juče je krenula na turneju po zemljama saveznicima SAD u Aziji, a iz izvora bliskih osoblju koje s njom putuje rečeno je da je Tajvan „moguća“ destinacija, ali ne i sigurna. Ipak, na Veibo nalogu 80. armije Narodno-oslobodilačke vojske Kine pojavila se kratka poruka: „Spremite se za rat!“ Ta armija je po rasporedu jedna od prvih koje bi krenule put Tajvana ako vrh u Pekingu izda naređenje za napad.

U prilog kineskoj ozbiljnosti ide i izjava predsednika Sija Đinpinga američkom kolegi Džozefu Bajdenu, kom je tokom dvočasovnog telefonskog razgovora direktno rekao rekao da se „ne igra vatrom“, te ponovio da poseta Pelosijeve Tajvanu ne bi bila pametna ideja.

Da se kineske pretnje smatraju veoma ozbiljnim, vidi se i po tome što je Pentagon odlučio da poveća kretanje svojih trupa u tom regionu ukoliko Pelosijeva ipak ode na Tajvan.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je juče da SAD nisu uočile nikakve dokaze da Kina priprema vojne akcije protiv Tajvana, ali analitičari upozoravaju da, s obzirom na to da je to ostrvo od Kine udaljeno samo svega nešto više od 2.000 kilometara, to ne znači apsolutno ništa, odnosno da Kinezi veoma brzo mogu da se mobilišu i krenu u rat koji bi, gotovo sigurno, veoma brzo eskalirao u nuklearni.

Da je takav scenario realan, pokazao je i jučerašnji početak kineskih vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu.

Sedam saveta za izbegavanje nuklearne kataklizme

„Rand korporacija“ rat između Rusije i Alijanse ipak ne smatra neizbežnim, a SAD i saveznicima predlaže ovih sedam saveta:

1. Nastavite da govorite da se nećete direktno sukobljavati sa Rusijom, i javno i diplomatskim kanalima;

2. Jačajte odbrambene kapacitete NATO na istoku, ali budite oprezni s raspoređivanjem oružja dugog dometa;

3. Nove snage na istoku rasporedite postepeno kako se ne bi stvarao lažan utisak o pripremama za ofanzivne operacije;

4. Raspršite i mesta tajnog skladištenja oružja za Ukrajinu kako Moskva ne bi imala priliku da ih uništi sa nekoliko udara;

5. Nemojte davati izjave o promeni vlasti u Rusiji;

6. Produženje sukoba u Ukrajini nosi rizik da se odjednom aktivira nekoliko opisanih scenarija za početak rata između Rusije i NATO;

7. Do eskalacije i direktnog sukoba može doći i zbog naizgled beznačajnih stvari, tako da je potrebno unapred proračunati svaki korak.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading