MIŠETIĆ: Hrvatska će nakon BiH izbora imati pravo da raskine Dejtonski sporazum!
Printscreen Twitter

Potpisnice Dejtonskog sporazuma su BiH, Hrvatska i Srbija. Tri zemlje su obećale da će poštovati ispunjenje sporazuma, koji uključuje prava konstitutivnih naroda, piše Mišetić i tvrdi da bošnjačke političke stranke „planiraju da oktobarske izbore iskoriste za oduzimanje prava Hrvatima na taj status i njihovo smanjenje na položaj nacionalne manjine“.

Time bi se, smatra advokat, direktno prekršio jedan od osnovnih stubova Dejtonskog sporazuma. Prema međunarodnom pravu, svaka od tri zemlje potpisnice ima pravo da suspenduje sporazum ako ga jedna od strana prekrši, a dve od tri zemlje imaju pravo da ga raskinu ako smatraju da treća strana krši sporazum. Ukoliko se Beograd saglasi sa Zagrebom da je tako, dve zemlje imaju pravo da raskinu Dejtonski sporazum, smatra Mišetić.

HRVATSKO LICEMERJE I RASIZAM OPET U AKCIJI Komunista Milanović vređa Rome, ustaša Plenković ih tobož brani

Advokat smatra da bi oktobarski izbori stoga mogli biti uvod u politički haos, nemire i raspad BiH ukoliko visoki predstavnik ne pribegne potezima koji bi garantovali poštovanje ustavnosti Hrvata.

Samo dva meseca pre izbora u susednoj državi, rasprave o izbornom zakonu se nastavljaju, a hrvatske stranke kritikuju Bošnjake što planiraju da izaberu probošnjačke političare, nominalno Hrvate, u Predsedništvo BiH i Dom naroda. Njihov glavni cilj je da izaberu probinsku vladu, čime bi se ponovo narušila politička prava Hrvata, tvrde hrvatske stranke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading