HRVATSKO LICEMERJE I RASIZAM OPET U AKCIJI Komunista Milanović vređa Rome, ustaša Plenković ih tobož brani
Foto: Alo/ilustracija

Hrvatska vlada donela je smernice i preporuke o uštedi gasa. Jedna od smernica je i da se klima uređaji drže na 25 stepeni Celzijusa. 

Tu odluku je odmah na nož dočekao hrvatski predsednik Zoran Milanović koji je odgovarajući na pitanje novinara tokom posete Korčuli rekao: 

"Gledajte, ako ćete klimu da stavite na 25 stepeni, prodajte je Romima i neka je odnesu. Oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima."

Očigledno je da je hrvatski predsednik Milanović hteo da kaže da je klima bezvredna ako se drži na temperaturi od 25 stepeni ali da je treba prodati Romima. Valjda zato što smatra da se otkupom i sakupljanjem starih i bezvrednih kućnih uređaja bave samo oni, a verovatno i iz želje da pokaže kako Hrvati, kao potomci "tisućljetne kulture i uljudbe" nikada ne bi radili takav posao. To je koliko smešno toliko i tragično jer mnogi Hrvati u Nemačkoj i Irskoj se bave baš tim poslovima.

Sada kada su Hrvatsku etnički očistili, proteravši više od 600.000 Srba potreban im je neki novi neprijatelj. Ono Italijana što je preživelo fojbe nakon Drugog svetskog rata im nije dovoljno a i italijanska kultura je svetu dala takve velikane da prema njoj bilo šta što su svetu dali Hrvati (a za sada znamo pouzdano samo da su izmislili logore za decu) izgleda bedno.

Mađari im takođe ne mogu biti meta jer su više od hiljadu godina bili pod mađarskom okupacijom a njihove fantazije o mađarsko-hrvatskim kraljevima su samo fantazije koje utemeljenost nalaze isključivo u ceremonijalnim tekstovima tzv. "Hrvatskog Sabora" koji je donosio "ukaze" o proglašavaju svakog novog mađarskog kralja i za hrvatskog kralja i to na mađarskom jeziku koji je i bio zvanični jezik tog "Sabora" jer su većinu plemstva činili Mađari. 

Fojbe

Fojbe je izraz kojim se označava serija masovnih ubistava i pokolja koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i Slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Naziv je došao od izraza fojba, koji označava kraške jame u koje su bacane žrtve.

Srba više nema, Italijani i Mađari ispali iz igre, šta drugo ostaje duhovnim naslednicima Ante Pavelića nego da se "ostrve" na sledeće omiljene žrtve, a to su Romi. 

Ono što je interesantno je da je ovakvu rasističku izjavu dao Milanović koji je član SDP koja je nastala iz Saveza komunista Hrvatske. To bi bilo čudno samo nekome ko ne shvata da između Hrvata komunista i Hrvata ustaša nikada i nije postojala neka drastična razlika. 

Najbolji dokazi tome su slučajevi dva ratna zločinca Andrije Artukovića (ministar NDH koji je doneo rasne zakone o progonu Srba, Jevreja i Roma) i Dinka Šakića (komandanta koncentracionog kampa "Jasenovac). Prvog je Savez komunista Hrvatske spasio smrtne kazne, a drugog je naslednik SDP (naslednik SKH) nakon što je smenio Tuđmanov režim iz zatvora prebacio u starački dom gde je imao svu potrebnu negu i pravo na neograničene posete i gde je mirno umro 2008. i uz blagoslov hrvatske vlasti kremiran u ustaškoj uniformi. 

Milanovićev ispad odmah je pokušao da sanira premijer vlade Andrej Plenković koji je iz desničarske HDZ. On je rekao: 

"To je rekao? Pa nije valjda to rekao? Ja se nadam za njega da to nije rekao. Malo mi ga je onda žao. Mislim da baš nije najmudrije da predsednik kaže tako nešto o Romima, o ljudima koji su isti kao vi i ja." 

Sve je to dobro smišljen "igrokaz" hrvatske politike gde uvek postoje dve naizgled sukobljene struje koje rade u zajedničkom interesu. Bukvalno su do savršenstva doveli onu čuvenu Bizmarkovu rečenicu "Nastupamo odvojeno, ali tučemo zajedno"

Inače to hrvatsko pozorište je njima, kao narodu koji je hiljadu godina bez pobune trpeo osvajača, uobičajena praksa. I tokom Prvog svetskog rata su imali istaknute političare na obe strane, kao i tokom Drugog svetskog rata. Tako je i sada kada je Evropa u haosu. 

Dok Plenković bez ikakvog pogovora sluša sve diktate EU i ne krije rusofobiju, Milanović je buntovan i priča kako treba prihvatiti realnost i sa Rusima postići dogovor. 

Opet igraju na obe karte i nadaju se, ko god da izađe kao pobednik u sukobu, Hrvati će da prosperiraju. 

Oni su tu dvoličnost doveli do savršenstva i tako uspešno kriju sopstvenu ksenofobiju i rasizam jer uvek postoje i oni "dobri" a samo od raspodele karata i uloga zavisi ko će kada da igra "dobre", a ko "loše".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading