IZJAVA NEMCA POSTALA VIRALNA Habek konačno progovorio o ruskom gasu i ostavio sve u čudu
Foto: EPA

Uprkos tome, ministar privrede Robert Habek najavio je jače pripreme za zimu - dopunjavanjem skladišta za gas i aktiviranjem rezervi mrkog uglja.

Habek je u četvrtak insistirao i na merama štednje u javnim zgradama, kao i na uštedi gasa pri grejanju stanova.

Priprema za zimu mora da se pojača, rekao je Habek. "Treba da udahnemo duboko."

ZELENSKI SE HITNO OGLASIO: Dobro sam, živ i zdrav, ruski hakeri plasiraju laži

Iako Rusija opet isporučuje gas preko Severnog toka 1, to su mnogo manje količine od mogućih. Rusija je "neopuzdan partner" kada je u pitanju snabdevanje gasom.

Skladišta za gas, rekao je Habek, do 1. septembra treba da budu 75 odsto puna, do 1. oktobra 85 umesto ranije propisanih 80 odsto i, najzad, 95 umesto 90 odsto do 1. novembra. Do 1. oktobra isto treba da budu dostupne rezerve mrkog uglja, dok rezervi kamenog uglja u elektranama već ima. U železnici ugalj i nafta treba da imaju prednost nad gasom, rekao je Habek, što je zadatak za njegovo i ministarstvo saobraćaja.

POLIGON ZA TESTIRANJE Ukrajina zove Zapad da im šalje oružje koje bi isprobali u ratu sa Rusijom

Prostorije koje se ne koriste redovno, kao što su hodnici, velike sale, foajei ili tehničke prostorije, ne treba grejati, osim iz razloga bezbednosti, kazao je nemački ministar. Habek se zalaže za štednju i u stambenim zgradama. Kako navodi ministarstvo privrede, u nekima postoje ugovorne obaveze održavanja minimalne temperature u iznajmljenim prostorijama. "To znači da ako stanari žele manje da se greju, krše ugovornu obavezu. Zbog toga je potrebno omogućiti da, ukoliko žele da štede energiju i smanje grejanje - to smeju da učine."

PAD BRUTO DOMAĆEG PROIZVODA Ukrajina zatražila zamrzavanje otplate 23 milijarde dolara duga

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading