ŠRI LANKA BIRA PREDSEDNIKA Visoke mere obezbeđenja oko zgrade parlamenta
EPA/ CHAMILA KARUNARATHNE

Ranil Vikremesinge (73), premijer i vršilac dužnosti predsednika, jedan je od dva glavna kandidata za novog šefa države, nakon što je porasla podrška njegovom protivniku Dulasu Alahaperumu (63), bivšem ministru, portparolu vlade i poslaniku vladajuće stranke, prenosi Rojters.

Njega je za predsednika kandidovala otcepljena frakcija vladajuće koalicije, a stranke etničkih manjina u parlamentu takođe su najavile da će podržati Alahaperuma.

ŠRI LANKA BIRA PREDSEDNIKA Visoke mere obezbeđenja oko zgrade parlamenta

EPA/ CHAMILA KARUNARATHNE

 


Treći kandidat, Anura Kumara Disanaiaka, lider levičarske partije sa samo tri mesta u 225-članom parlamentu, nema realne šanse za pobedu.

Onaj ko dobije najviše glasova, biće na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku.

Eventualnoj pobedi Vikremesingea protive se mnogi obični stanovnici Šri Lanke, koji ga doživljavaju kao deo vladavine Radžapakse koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu.

Njegov izbor bi mogao da dovede do novih protesta, zbog ogorčenja na vladajuću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata britanskoj agenciji.

„Ako Ranil dođe na vlast, ne možemo imati stabilnost“, saopštio je Duminda Nagamuva, koji je organizovao proteste u Kolombu nakon što su objavljene kandidature.

Predsednik Šri Lanke zvanično podneo ostavku

Ostali demonstranti su rekli da je vršilac dužnosti predsednika saveznik moćne porodice Radžapaksa, koju oni krive za ekonomsku krizu.

Drugi glavni kandidat, poslanik vladajuće stranke Dulas Alahaperuma, prihvatljiviji je za demonstrante i opoziciju, ali nema nikakvo iskustvo na najvišem nivou u upravljanju državom, koja je skoro bez deviznih rezervi i očajnički joj je potrebna pomoć MMF-a.

Stotine policajaca, paravojnih i vojnih trupa raspoređene oko zgrade parlamenta, a prilazni put ima najmanje tri barikade.

Osoblje obezbeđenja u brzim čamcima patrolira jezerom oko zgrade, a vojni džipovi i oklopna vozila stoje parkirani u krugu objekta.

Vikremesinge, šestostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsednika prošle nedelje, nakon što je tadašnji predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao u Singapur, u trenutku kada je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice protiv njegove vlade i zauzelo predsednikovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju.

Demonstranti su takođe zapalili Vikremesingeovu privatnu kuću i upali u njegovu kancelariju.

U ovom trenutku nije poznato kakvu podršku tačno u parlamentu imaju 73-godišnji Vikremesinge i 63-godišnji Alahaperuma, a kandidatima je za pobedu potrebno više od jedne trećine važećih glasova kako bi bili izabrani za novog predsednika, navodi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading