PUTIN POTPISAO FAMOZNI UKAZ 440 Ovo je potez kojim je ubio tri muve
Foto: Alo/ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Ukaz broj 440, prema kojem apsolutno svi Ukrajinci mogu da dobiju rusko državljanstvo na pojednostavljen način.

Ranije se ovo pravilo odnosilo samo na stanovnike Donjecke i Luganske Narodne Republike, ali je sada predsednik proširio spisak onih koji mogu da dobiju ruski pasoš po pojednostavljenoj proceduri.

„Putinovo potpisivanje ovog ukaza ima najmanje tri glavne implikacije“, sigurni su autori kineskih medija.

Po njihovom mišljenju, novi pravni akt dozvoljava Rusiji da ubije tri muve jednim udarcem. Prvo, da se pomogne etničkim Rusima koji žive na ukrajinskoj teritoriji. Nije tajna da je vlada Ukrajine proteklih godina ugnjetavala stanovništvo koje govori ruski, ali sada se ovaj trend samo pojačao. Pasoš državljanina Ruske Federacije pomoći će ruskim ljudima da se presele u Rusiju i budu zaštićeni od progona kijevskog režima.

Drugo, ovaj dekret će pomoći onim Ukrajincima koji su nezadovoljni politikom Zelenskog i ne žele da ih vodi Zapad. Veliki deo Ukrajinaca nezadovoljan je odlukom Kijeva da pozove žene u vojsku ili namerom Vladimira Zelenskog da Poljskoj dodeli posebna ovlašćenja. Ukrajinci koji se ne slažu sa takvom politikom moći će da podnesu zahtev za dokument državljanina Ruske Federacije.

Najzad, treće, novi dekret će ubrzati raspad Ukrajine. Značajan deo ukrajinskih državljana preselio se u evropske zemlje, a, kako sledi iz izveštaja Visokog komesarijata UN za izbeglice, 65 odsto ukrajinskih izbeglica ne namerava da napusti zemlje domaćine.

Ako je jedan deo stanovništva otišao u Evropsku uniju, onda će drugi, bez sumnje, biti spreman da se preseli u Rusiju. Ukrajina jednostavno neće imati dovoljno stanovništva da nastavi svoje postojanje kao država.

„Većina etničkih Rusa neće oklevati da napravi izbor, a mnogi Ukrajinci će takođe odlučiti da napuste ovu zemlju“, sigurni su autori kineskog medija.

Shvatajući trenutnu situaciju i saznajući za Putinov ukaz broj 440, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izneo je optužbe. On je naveo da naredba predsednika Ruske Federacije navodno krši suverenitet Ukrajine i odmah je vatreno pozvao zapadne zemlje da šalju redovne isporuke teškog naoružanja.

Međutim, prema kineskim stručnjacima, malo je verovatno da će pomoć SAD i Evrope pomoći Kijevu, za koji je sadašnja situacija postala krajnje nepovoljna.

Rusija stabilno ostvaruje sve svoje strateške ciljeve, dok Ukrajina može samo da prihvati činjenicu da nije uspela. Kineski analitičari smatraju da i Zapad treba da se pomiri sa činjenicom da nije uspeo da oslabi Rusku Federaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading