BAHATA PRVA DAMA HRVATSKE Ponižava i pritiska nastavnike da njenom sinu poklone peticu!
Foto: Printscreen

Mejl koji je Sanja Musić Milanović, supruga predsednika Hrvatske, poslala direktorki Klasične gimnazije kako bi se požalila na četvorku iz matematike koju ima njen sin, očigledni je primer pritiska moćnika na direktore i bahatog difamiranja nastavnika, a činjenica da ga je Jutarnjem listu, umesto očitovanja, dostavio Ured predsednika, dokaz potpunog neshvatanja odgovornosti koju položaj nosi, preciznog poništavanja principa poštenog, pravednog i "jednakog-za-sve" načina na koji bi obrazovni sastav trebao funkcionisati te, na kraju, bolno promašenog vrednovanja (izvrsnog!) školskog uspeha mlađeg deteta.

Dete je iz matematike na kraju trećeg razreda gimnazije imalo zaključenu četvorku, a majka za to isključivo i jedino krivi mladu profesorku matematike, koja je "nekoliko nedelja izostala s nastave zbog polaganja stručnog ispita" te po povratku deci dala da pišu kontrolni u kojem je ispitivala i gradivo koje im niko nije predavao jer škola tokom njenog izostanka nije osigurala zamenu.

U tom je kontrolnom profesorica, tvrdi Musić Milanović, napravila i grešku u pitanju zbog koje je njen sin izgubio vreme te je, očigledno, loše napisao test.

Diskreditacija profesorke

Način na koji je mama Musić Milanović opisala kako je dete izgubilo vreme na tom testu i način na koji istovremeno nastoji potpuno diskreditovati profesorku u najmanju je ruku zabrinjavajući: "5-7 minuta trebalo je mom sinu da bude siguran da je zadatak krivo postavljen i postavi upit predmetnoj nastavnici matematike, 1-2 minuta trebalo je predmetnoj nastavnici matematike da ustanovi grešku i zada nove brojke koje će biti moguće izračunati i dodatne 2-3 minute učenicima za novi izračun, što je raspon od 8 do 12 minuta".

Mučno je uopšte zamišljati kako je došla do podataka temeljem kojih je sastavila ovakav izračun, a razuman bi čovek nakon toga naprosto trebao prestati čitati mail.

I bilo bi najbolje za sve da je direktorka to i učinila. Jer nakon toga postaje još gore. Mama/predsednikova supruga piše kako profesorka navodi da su učenici zbog tog gubitka vremena mogli dodatno pisati proveru pod velikim odmorom, a da "učenici to nisu naveli". A treća strana, nastavlja mama, "nije bila prisutna".

Treća strana! Drugim rečima, nakon što ju je bez zadrške optužila za nerad i nemar, profesoricu matematike sad je okarakterisala i kao lažova.

S druge strane, mama Musić Milanović ne pokazuje nimalo svesti da je drugoj deci u razredu u svim navedenim situacijama bilo jednako teško/lako kao i njenom sinu te da su neki od njegovih kolega ipak imali petice iz matematike i bez besnih pisama supruga predsednika države poslanih sa službenih mailova voditelja odjela u državnoj instituciji. Štaviše, navodi da je i njen sin, zajedno s još dvoje učenika, dobio priliku pisati test za višu ocenu (peticu), ali to nije prošlo kako se mama nadala.

"Ponudila je trima učenicima da pišu za odličnu ocenu test iz celokupnog gradiva matematike, koje uključuje i gradivo koje nije ispredavala ni ona, niti zamjena, jer škola nije uspela osigurati zamjenu. Neispredavano gradivo kojega je pismeno proverila dovelo je do ove situacije, odnosno, čisto matematički gledano, do aritmetičkog proseka za vrlo dobar", piše mama, ne navodeći kako su prošli ostali učenici.

"Zakinut za znanje i ocenu"

Njen bi sin, uverena je, bez toga imao odličan iz matematike: "Dakle, osim što je zakinut za znanje, zakinut je i za ukupnu ocenu iz istoga razloga, višenedljnog izostanka predmetne nastavnice matematike s nastave bez osigurane zamene".

Upozorava i kako je njeno dete "jedno od retkih" koji se zalaže na času, a iz zalaganja ipak nije dobio nikakvu ocenu. Kao da mu se nije moglo upisati nekoliko petica koje bi dignule prosjek...

"Svesna da se brojnim učenicima dižu ocene, nije mi jasan ovakav stav ne samo predmetne nastavnice matematike nego i cele stručne službe koja svesna svih nepravilnosti ne čini ništa osim daljnjeg zakidanja učenika. Zašto postoje dvostruki kriteriji u istoj školi, zašto se nekima izlazi u susret dizanjem ocena, a u ovom slučaju se svesno grubih pedagoških propusta i dalje zakida i kažnjava učenike!?", pita supruga predsednika države direktorku.

I nakon svega toga, kao da celo to pismo u kojem osobno i profesionalno ponižava profesoricu matematike i potpuno nekritički sagledava sebe, dete i detetove želje (radi se, kažu, o izvrsnom učeniku i pristojnom mladiću koji nikad ne traži kruha preko pogače), mama Musić Milanović odjednom upozorava: Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i u ocenama, a za što nisu krivi i na što nisu mogli uticati ni oni, niti mi, roditelji.

Nego što ste točno, gospođo Musić Milanović, na prethodne dve kartice maila činili?

Možda bi najdobrohotniji čitatelj, zanemarujući ozbiljno difamiranje mlade profesorice, mogao u obranu majke reći da je mail ipak poslala nakon što je ocena iz matematike (četvorka, temeljem aritmetičke sredine svih ocena od 4,25) već zaključena, čisto da si olakša dušu.

Međutim, nakon tog i takvog maila, njenom je detetu ocena - zakonima, pravilnicima, zdravom razumu i elementarnoj pristojnosti unatoč - promenjena, iz četvorke u peticu, iako je konačna ocena bila zaključena nedelju dana ranije.

Je li Sanja Musić Milanović nakon toga, osupnuta neprihvatljivim potezom direktorke, poslala novi mail i tražila da se njenom detetu smesta vrati jedina zaslužena ocena (četvorka) te ljutito pripretila prosvetnom inspekcijom zbog nepojmljivog prelaženja granica i zakona?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading