ŠALENBERG Blizu je dogovor Severne Makedonije i Bugarske
EPA

Prema njegovim rečima, ostale su još neke male stvari koje dve vlade treba da reše.

"Danas sam u Skoplju i zaista sam ohrabren što vidim da se približavamo rešenju problema. Svi delovi slagalice su na stolu i sada samo treba da ih sastavimo", istakao je Šalenberg.

"Nadam se da će pre početka leta doći do tog početka. Dve vlade, dve države, imaju sasatvne delove slagalice i sad je vreme da ih slože", rekao je on na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Severene Makedonije, Bujarom Osmanijem.

Šalenberg je istakao da Austrija želi da doprinese rešenju i da će biti solidarna sa Severnom Makedonijom u tim koracima pre početka pristupnih pregovora, jer je to geostrateška neophodnost.

"Vi ste neposredni susedi EU, okruženi ste državama članicama EU. Sve zemlje koje se još nisu pridružile treba da se pridruže Uniji", rekao je šef austrijske diplomatije.

Šalenberg koji je juče posetio Sofiju, rekao je da ne može da kaže o čemu je razgovarano sa bugarskim zvaničnicima, ali je istakao da je ohrabren.

"Mogu da kažem da sam ohrabren jer situacija već izgleda drugačije i mislim da je već poodmakla u odnosu na prošlost. Znam da govorimo o frustracijama, rokovima, znam da govorimo o razočaranjima, ali za Austriju je to geostrateški fiksni zadatak. Ovaj region mora da bude deo EU", rekao je Šalenberg.

On je naglasio da pregovori Skoplja i Sofije traju mesecima godinama, ali da ne može jedna strana da popusti, a druga da pobedi.

"To su neke male stvari koje Sofija i Skoplje tek treba da reše. Ali verujemo da jedna strana ne može da popusti, a druga da dobije. Smatramo da ovde treba da postoji zajednički jezik. Da, ovo su zaista osetljiva pitanja. Mislim da ćemo u razgovorima sa mnogim predstavnicima videti gde možemo da pomognemo u tim koracima, ali još jednom želim da istaknem da obe vlade, obe zemlje već imaju komponente slagalice. Sada je vreme da se dogovorimo", rekao je Šalenberg.

Ministar spoljnih poslova Severne Makdonije Bujar Osmani je rekao da Skoplje nema ništa protiv toga da bugarsku zajednicu uvede u Ustav, zajedno s drugim zajednicama koje su već tamo, ali je dodao da je "senzitivnost u nepredvidivosti tog procesa i da se upravo o tome razgovara sa Sofijom".

"Severna Makedonija je postigla jedinstven model funkcionalne multietničke demokratije. Pokazala je da na Balkanu mogu da funkcionišu multietničke demokratije, koje mogu biti referentni model za druge zemlje i šire. Upravo je osnov evropskih vrednosti je u multietničnosti, i mi smo to postigli i spremni smo da to proširimo na sve etničke zajednice. Osetljivost je u nepredvidivosti procesa. Međutim, to je deo razgovora koje vodimo sa Bugarskom", rekao je Osmani.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčevska je krajem aprila na jednom skupu, na kojem je bio i Komesar EU za proširenje Olover Varheji, ponovila da je uslov da Severna Makedonija u Ustav uvede Bugare pre no što počne pregovore sa EU.

Početak pristupnih pregovora Severne Makdonije sa EU je u decembru 2020. blokirala Bugarska i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije.

Sofija je tada tražila da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da "prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika", ali je prošle godine zahteve preformulisala u dokument "Pet plus jedan", zatraživši "prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugde, prestanak diskriminacije gradjana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvodjenje u Ustav, nemešanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading