KO NE PLATI U RUBLJAMA, OSTAJE BEZ GASA Rusija prekida dotok energenata, Putin izgubio strpljenje
Foto: Shutterstock

Rusija će prekinuti isporuku gasa i ostalim kupcima koji ne budu plaćali u rubljama, saopšteno je.

Ruski energetski gigant „Gasprom“ saopštio je ranije danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer energent nisu platili u rubljama

- „Gasprom eksport“ je obavestio „Bulgargaz“ i „PGNiG“ o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom - saopštio je "Gasprom".

Dodaje se da „Gasprom eksport“ nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenila je da Rusija pokušava da uceni Evropu nakon prekidom snabdevanja gasom Poljskoj i Bugarskoj.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je oštro reagovao i taj postupak ruskih vlasti okarakterisao kao osvetu zbog novih sankcija koje je Poljska uvela Rusiji.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je demantovao glasine o pristanku na plaćanje u rubljama.

"Austrija če i dalje plaćati isporuke gasa iz Rusije u evrima. Austrija se do tačke i zareza drži zajednički dogovorenih sankcija EU", napisao je on na Tviteru.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Qwert

27.04.2022 14:31

Tako je Putine. Samo deri,naciste i fašiste iz EU 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇧🇾🇧🇾🇧🇾