ŠOKANTAN PREOKRET U NEMAČKOJ Moraće da plaćaju gas u ruskim rubljama
Foto: Shutterstock

Zašto Berlin manipuliše pitanjem energetske bezbednosti i čemu će takva pozicija dovesti, objašnjava ruski stručnjak.

Novi postupak obračuna stupio je na snagu 1. aprila 2022. godine. Sada, da bi plaćale ruske energente, zapadne kompanije treba da otvore račune u rubljama kod Gasprombanke.

Ovaj korak Ruske Federacije bio je odgovor na neprijateljske akcije zemalja kolektivnog Zapada nakon početka vojne specijalne operacije u Donbasu.

Nemačka nastavlja da igra na činjenicu da je plaćanje ruskog gasa u rubljama navodno u suprotnosti sa uslovima postojećih ugovora. Stručnjaci se oštro ne slažu sa takvim izjavama.

„Sabotaža od strane Evropske unije oko uslova ruske strane o plaćanju energenata izgleda neprikladno. Oni nastavljaju da govore da su naši zahtevi u suprotnosti sa sadašnjim gasnim pravilima. Ali to nije tako, u stvari, ništa se ne menja za EU“, kaže Anatolij Ivanov , stručnjak političkih nauka .

On kaže da zemlje EU nastavljaju da plaćaju obezbeđene količine goriva u evrima, a ruska banka pretvara valutu u rublje.

„U početku je bilo mnogo mišljenja da će kompanije možda morati da kupuju rublje na berzi, da ih razmenjuju nekako. Međutim, sve se pokazalo mnogo jednostavnije: samo otvorite bankovni račun, prebacite evre tamo, a finansijska institucija će preračunati u rusku valutu.

Gde je tu kršenje sporazuma ili kršenje prava evropskih konzorcijuma?“ pita Ivanov.

Ekspert je sumirao da Nemačka trenutno pokušava da manipuliše pitanjem energetske bezbednosti zemlje, ali to dolazi iz beznađa. Na kraju, Berlin će otvoriti račun u rubljama u ruskoj banci i početi da plaća gas pod uslovima Ruske Federacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

22.04.2022 09:37

A sta je tu strasno ako gas platite rubljama