BITKA ZA TAJVAN - KRAJ AMERIČKE ERE U Vašingtonu se, izgleda, pale zvona za uzbunu
Tanjug/Ap

Jedan od načina na koji bi američka era mogla da se okonča jeste baš onaj po kom bi Kina, pod izgovorom ili izazvana provokacijom, pokrenula invaziju na Tajvan. A taj plan ide, otprilike, ovako...

Invazija

Peking počinje s lansiranjem kiše projektila prema Tajpeju, osakaćujući njegovu vojsku koju je snabdela SAD, nakon čega slede i kopneni napadi. Više od 200.000 vojnika Narodne oslobodilačke armije Kine forsira 20 različitih plaža duž tajvanske obale. Američke podmornice potapaju neke kineske brodove, ali to nije dovoljno da se uspori juriš padobranaca i helikoptera. Polako - a zatim sve brže - situacija na terenu ide u korist Kine, menjajući vojnu i političku ravnotežu u istočnoj Aziji.

Pad supersile

Rezultat, koji na kraju svetsku supersilu svodi na još jednog oslabljenog igrača među mnogima, istoričari vide kao „američki Vaterlo“. Ovaj scenario objavio je „Njujork tajms“, a bazira se na delovima knjige „Rat koji se mora izbeći“, čiji je autor Kevin Rad, bivši premijer Australije i predsednik Azijskog društva, ali i čovek koji najbolje od svih zapadnih političara poznaje kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Zrelo za akciju

Kako se navodi, ovaj scenario i nije nategnut, pošto izveštaji pokazuju da je Vašington izgubio od Pekinga čak 19 puta uzastopno u desktop ratnim igrama koje simuliraju sukob oko Tajvana. Kako se navodi, kineski predsednik Si Đinping je „čovek kome se žuri kada je Tajvan u pitanju“, a koji je zaključio da je „postepeni pristup“ njegovih prethodnika propao. Štaviše, on iskreno veruje da je doba američke prevlasti u Aziji prošlo. Zato Peking ovo vreme vidi kao zrelo za akciju.

SAD ne razumeju

Jedan od osnovnih problema s kojima se SAD suočavaju otkad pokušavaju da ovladaju Azijom, jeste taj što ne razumeju način na koji Azijci razmišljaju, a koji žele da preoblikuju. Kao jedini način da se sukob izbegne smatra se da bi SAD konačno trebalo da počnu da shvataju i uvažavaju način na koji Azijci, a pre svega Kinezi, razmišljaju.

I Moskva u igri

Poseban nivo problema predstavlja to što je svetski poredak trenutno u haosu zbog rata u Ukrajini, a koji pride skreće pažnju sveta s Azije. Ukoliko Moskva uspe da iskoristi ovaj trenutak i privoli Peking da potpuno stane na njenu stranu, preoblikovanje svetskog poretka je gotova stvar i samo je pitanje kako će sutrašnji svet izgledati, navodi se u analizi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Рафаело

17.04.2022 08:07

Кинези чекају да се американци отарасе оружја које шаљу Украјини,и одмах после тога наступају према Тајпеху,ха ха ха али имају и помоћ С.Кореје која једва чека да употреби оне своје ракете...ала ће бити густо ,јао нама

Mikan

17.04.2022 09:14

@Рафаело - Jeste, to je tako kada glupi ljudi kao ti razmišljaju i izvode zaključke.

Zoran

17.04.2022 09:34

I treba belosvetski lopovi da se spuste gde treba

Sara

17.04.2022 10:16

Zlo uvek dolazi sa zapada, a jedinstvo Rusije I Kine donosi pobedu