KINA ŠALJE VOJSKU U ŠANGAJ Najveća reakcija u zemlji od prvog izbijanja epidemije u Vuhanu
EPA

Kineska narodnooslobodilačka vojska poslala je više od 2.000 vojnih medicinara u Šangaj kako bi pomogli ostalim zdravstvenim radnicima da testiraju celokupno stanovništvo grada zbog izbijanja novog talasa zaraze korona virusom.

Vojna pojačanja upotpunila su tim od 10.000 medicinskih stručnjaka iz dve susedne provincije i Pekinga koji su nedavno stigli u metropolu, prenose kineski državni mediji.

Akcija je opisana kao najveća reakcija javnog zdravlja u zemlji od prvog izbijanja epidemije u Vuhanu krajem 2019. Tada je pozvano više od 4.000 vojnih medicinara.

Vlasti Šangaja postavile su ambiciozan cilj da testiraju svih 26 miliona stanovnika najvećeg kineskog grada i glavnog finansijskog centra.

Šangaj je poslednjih nedelja postao jedno od najvećih žarišta kovida u zemlji, a vlasti su se u početku odlučile za delimična zatvaranja u različitim delovima grada. Međutim, kako se činilo da mere koje su na snazi nisu obuzdale širenje virusa, Šangaj je prošlog ponedeljka uveo blokadu u dve faze, koja je od tada proširena na efektivni karantin većine stanovnika u njihovim domovima, prenosi RT.

Sa 8.581 asimptomatskim i 425 simptomatskim slučajem kovida prijavljenih 3. aprila, epidemija bi se verovatno smatrala relativno beznačajnom, da se dogodila negde drugde; međutim, strategija kineske vlade, tzv. „dinamične nule“, predviđa oštre mere čak i ako je broj slučajeva mali. Ključni principi ove strategije su testiranje, praćenje i stavljanje u karantin svih pozitivnih slučajeva i njihovih bliskih kontakata.

U nedelju je stanovnicima Šangaja rečeno da se sami testiraju i prijave sve pozitivne rezultate, a testovi na nukleinske kiseline planirani su za ponedeljak širom grada.

Oni koji su pozitivni na kovid smešteni su u karantinske centre u Šangaju. Gradske vlasti su bolnice, fiskulturne sale, stambene blokove, pa čak i novi međunarodni izložbeni centar u Šangaju, pretvorile u privremene karantinske objekte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading