Savet Evrope pokrenuo postupak isključenja Rusije iz članstva
Foto: Shutterstock

Zanimljivo je da je Rusija danas objavila da napušta Savet Evrope, ali je Savet Evrope večeras izdao saopštenje o "postupku isključenja Rusije iz članstva". 

„Kao lideri Saveta Evrope u više navrata smo odlučno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu. Ta neopravdana i ničim izazvana agresija dovela je do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope predviđen članom 8 Statuta“, navodi se u zajedničkom saopštenju predsedavajućeg Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđija Di Maja, predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tinija Koksa i generalne sekretarke Saveta Evrope Marije Pejčinović Burić.

PRIČALO SE O DIPLOMATSKIM NAPORIMA Važan razgovor Blinkena i Kulebe

Navodi se da je Parlamentarna skupština večeras jednoglasno ocenila da Rusija više ne treba da bude država članica organizacije, dok će Komitet ministara sutra ujutru održati vanrednu sednicu o ruskom zahtevu.

„Svojim delovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i našeg ogromnog sistema konvencija. Izražavamo solidarnost sa ruskim narodom koji, čvrsto verujemo, deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice tamo gde pripada“, naveli su zvaničnici.

NAKON DUGOG ĆUTANJA PROGOVORIO I UPOZORIO RUSE Ili ćete se boriti, ili ćete prestati da postojite

Dodali su da ostaju "odlučni da upotrebe sva sredstva koja su na raspolaganju da pruže podršku, pomoć i pravne lekove ukrajinskom narodu u njihovoj borbi protiv agresora" i da nastavlju traganje za mirom zasnovanim na pravdi i međunarodnoj saradnji.

Savet Evrope je dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odlučio da suspenduje učešće Rusije u njenim raznim telima, sa izuzetkom Evropskog suda za ljudska prava.

Savet Evrope, kao čuvar ljudskih prava u Evropi, osnovan je 1949. godine i do sada je okupljao gotovo sve države kontinenta, ukupno 47, uključujući Rusiju od 1996. i Ukrajinu od 1995. godine.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading