KURTI UPOZOREN Nema akcija policije na severu KiM i uvođenja reciprociteta prema Srbiji!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Prema pomenutom dokumentu, EU savetuje vladu Kosova da ne započinje bilo kakve „provokativne“ akcije u opštinama na severu.

„Visoki predstavnik će pozvati vladu u Prištini da ne preduzima bilo kakve provokativne akcije u severnim opštinama. Konkretno, gospodinu Kurtiju će se savetovati da ne preduzima nikakve policijske operacije usmerene na prikupljanje računa za struju u severnim opštinama, što bi moglo izazvati dalje tenzije sa lokalnim stanovništvom", navodi se u izveštaju EU.

U pomenutom dokumentu se Kurti i podseća na presudu Ustavnog suda u vezi vraćanja zemljišta manstiru Visoki Dečani, a istovremeno se i savetuje da ne preduzima jednostrane akcije protiv Srbije, kao što je uvođenje reciprociteta.

Podsećanja radi, kosovski premijer Aljbin Kurti je poslao tužilaštvu sporazum bivšeg predsednika Hašima Tačija sa NATO, koji je sklopio u vreme dok je bio na čelu vlade. Prema ovom sporazumu, Kosovskim bezbednosnim snagama nije dozvoljeno da idu na sever bez prethodne dozvole NATO i Kfora. Kurti je ovo opisao kao čin „nacionalne izdaje“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading