U SVETLU NOVIH DOGAĐAJA Članovi Kongresa pozivaju Ameriku na veći angažman na Zapadnom Balkanu
Foto: Youtube/Printscreen

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu, prenosi Glas Amerike.

"Puna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu trebalo bi da bude prioritet za Sjedinjene Države, dok nastojimo da učvrstimo savezništva širom Evrope i suprotstavimo se širenju i uticaju autokratskih režima, uključujući one iz Rusije i Kine", navode potpisnici pisma.

PESKOV OBJASNIO CILJ VOJNE OPERACIJE RUSIJE: Želimo da dobijemo bezbednosne garancije, a ne da podelimo Ukrajinu

Oni takođe izražavaju zabrinutost da "izostanak normalizacije odnosa Srbije i Kosova ugrožava stabilnost šireg regiona" i ističu da to pitanje zahteva momentalnu pažnju, prenosi VOA.

Članovi Kongresa ističu da su podjednako zabrinuti zbog, kako kažu, malignog uticaja Moskve i Pekinga koji se povećava na Zapadnom Balkanu i "preti da poništi godine međunarodnog rada na podršsci otpornim demokratijama".

"Oklevanje nekih članica EU da prime nove članove podstaklo je evro-skepticizam širom regiona i postoje nagoveštaji da su neki građani spremni da žrtvuju demokratiju zarad brzih rešenja kojima se poboljšava njihova ekonomska situacija", konstatuju potpisnici pisma.

STIŽE POMOĆ SVETSKE BANKE Do kraja marta 700 miliona dolara za Ukrajinu

"Verujemo da SAD moraju da pošalju snažan signal Zapadnom Balkanu i ostatku sveta da su spremne da snažno podrže demokratske vrednosti i promovišu ulogu regiona kao strateškog partnera u transatlantskim odnosima", navode članovi Kongresa.

Oni su predložili nekoliko stavki na koje bi SAD trebalo da se fokusiraju, a među njima su povećanje investicija i regionalne integracije, podršku proširenju Evropske unije i promociji dijaloga Beograda i Prištine.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading