TROPSKI HOROR ZAHVATIO AFRIKU Nezapamćeni haos od Madagaskara do Mozambika i Malavija, ima i mrtvih!
Foto: Youtube/Printscreen

Tropska oluja “Ana” je najpre u ponedeljak zahvatila Madagaskar da bi se tokom nedelje preselila do Mozambika i Malavija, donoseći obilne padavine, prenosi britanski list "Gardijan".

Spasilački timovi i vlasti te tri zemlje danas procenjuju celokupan obim štete, dok je u toku formiranje nove oluje u Indijskom okeanu.


Madagaskar je sinoć proglasio stanje nacionalne katastrofe pošto je broj poginulih porastao na 48.

Mozambik je prijavio 18 mrtvih, dok je 11 osoba poginulo u Malaviju.

Oluja je protutnjala i preko Zimbabvea, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

U tri najteže pogođene zemlje, oštećene su desetine hiljada kuća, a neke su se srušile pod jakim padavinama, zarobivši žrtve u ruševinama.

Nabujale reke odnele su mostove, a polja su potopljena, stoka je podavljena i uništena je egzistencija seoskih porodica.

Na Madagaskaru je 130.000 ljudi napustilo svoje domove, a u glavnom gradu Antananarivu škole su pretvoren u skloništa za hitne slučajeve.

U severnom i centralnom Mozambiku, oluja “Ana” je uništila 10.000 domova i desetine škola i bolnica, dok je sa sobom nosila dalekovode.

Mozambik i međunarodne meteorološke službe su, međutim, upozorili da se još jedna oluja, po imenu “Batsirai”, formirala iznad Indijskog okeana i da se očekuje da će stići do kopna tokom vikenda.

U narednih nekoliko dana bi ova oluja mogla da preraste u jaku tropsku oluju, navodi se u saopstenju Ujedinjenih nacija.

I u susednom Malaviju vlada je proglasila stanje prirodne katastrofe, navodi "Gardijan".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading