ANALITIČAR CIA ŠOKIRAO AMERIKANCE  Na ivici smo građanskog rata. Naš sistem pred slomom.
Foto: Instagram/NATO

Ona smatra da je degradacija demokratskih institucija već dovela SAD do ivice iza koje je građanski rat.

- Proučavam građanske ratove širom sveta svih poslednjih trideset godina. Već četiri godine sam član radne grupe CIA čiji je zadatak da utvrdi gde će po svetu politički motivisano nasilje ili druga nestabilnost verovatno dovesti do građanskog rata.

Ovoliko je rekla o sebi, a "alate" kojima se u istraživanjima služi predstavila je ovako:

- Dva najpouzdanija znaka koji signaliziraju približavanje građanskog rata su: prvo, da li je neka država anokratija – dakle, delimično demokratska država, i drugo – da li u njoj postoje "etnički aferaši" koji pokušavaju da iskoristiti rasne, verske ili etničke razlike da bi stekli političku moć. Iznenađujuće i za nas bilo je otkriće da se oba ova faktora sada postoje u Sjedinjenim Državama i da su se formirala iznenađujuće brzo.

Dodala je da se metodologija istraživanja grupe uopšte ne zasniva na proceni raspoloženja u društvu jer je to prilično nestabilan i nepouzdan pokazatelj, već na kvantitativnim podacima i različitim socio-ekonomskim markerima.

- Kad bi na naš sto - na proučavanje - došla neka zemlja čiji se pokazatelji potpuno poklapaju sa pdacima koje imamo za Sjedinjene Države, svrstali bismo je, naglasila je Volter, u kategoriju "Postoji rizik od građanskog rata".

Otkrila je da su SAD, prema njenoj proceni, već približile kategoriji "Visok rizik od građanskog rata". I još kada se neka država nađe u toj grupi - radna grupa CIA, u kojoj je, odmah je stavlja i na listu zemalja koje zaslužuju posebnu pažnju.

Prema njenim rečima, CIA takve države "pažljivo prati".

Na pitanje voditelja CNN, kako se odnositi prema nepokolebljivom uverenju većine Amerikanaca da je američka demokratija nepokolebljiva, a sistem stabilan, Volter je uzvratila da to "jednostavno više nije tačno".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading