ALARMANTNA SITUACIJA Rusija upozorava - Odnosi sa Zapadom došli do kritične tačke, evo šta zahtevamo od SAD i NATO
Foto: EPA/EPA/PAVEL GOLOVKIN

Ruska strana podseća da je predsednik SAD Džo Bajden tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom „izrazio spremnost za uspostavljanje ozbiljnog dijaloga o pitanjima koja se tiču osiguravanja bezbednosti Rusije“.

„Takav dijalog je preko potreban u ovom momentu kada odnosi Rusije i kolektivnog Zapada nastavljaju da degradiraju i kada su došli do kritične tačke“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Moskva zahteva od SAD i NATO-a pravno utvrđivanje sporazuma o nerazmeštanju udarih sistema u susednim zemljama, uključujući i zemlje koje nisu članice Alijanse.

Precizirano je da će Rusija izneti sveobuhvatan predlog o pravnim bezbednosnim garancijama u okviru pripreme za sledeću rundu rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti.

Moskva takođe čeka konkretnu reakciju NATO-a na ranije iznete predloge ruske strane o smanjenju napetosti u Evropi, kao i na predlog o obnavljanju redovnog dijaloga između vojske na liniji Rusija-SAD i Rusija-NATO.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok. Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading