Francuski bombarderi nadleću Zagreb
Tanjug

Hrvatska je sa Francuskom danas potpisala ugovor o kupovini 12 bombardera, vredan 1.1 milijardu evra kao i Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Francuska podržava hrvatske napore za ulazak u šengenski prostor u okviru reforme Šengena koja je u planu, a Plenković je kazao da razgovori koje su imali predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske.

Francuski bombarderi nadleću Zagreb

Tanjug

 

Makron je rekao da je Hrvatska spremna za Šengen.

Makron je kazao da su dve zemlje povezane u vrednostima i angažmanu u prilog međunardone bezbednosti i da su "solidarnost i prijateljstvo" Francuske i Hrvatske, jako važni. Šef francuske države je rekao da je Plenkovićem razgovarao o Zapadnom Balkanu, što je, kako je rekao, zajednička tema.

Pričali su, dodao je, i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Severne Makedonije, uz zahvalnosti Hrvatskoj, za koju je rekao da je "uvek bila pravi, lucidni partner".

Za kupovinu francuskih bombardera, Makron je rekao da je "ovo suveren izbor Hrvatske i ima istorijski značaj", što je garancija zajedničke bezbednosti.

Plenković je rekao da upravo potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje znači unapređenje međusobnih odnosa u šest područja.

Dodao je da Hrvatska tom kupovinom dobija najmodernije avione kojima će, kako je kazao, zaštiti svoju teritorije, na kopnu i moru.

Hrvatska očekuje, kazao je, da ovaj ugovor podstakne i značajniju saradnju između vojnih industrija dveju zemalja.

Razgovarali su, dodao je, o brojnim globalnim temama, a posebno o BiH i poziciji Hrvatske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading