Hrvatska i još devet članica poslale otvoreno pismo EU: Nuklearna energija izlaz iz energetske krize
Tanjug/Ap

 

Hrvatska zajedno s još devet država članica EU pridružila se otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promena.

Obnovljivi izvori pritom igraju ključnu ulogu u energetskoj tranziciji.

Međutim, nuklearna energija, kao stabilan i nezavisan izvor energije bez ugljenika, mora biti deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Nuklearna energija prilika je za nastavak razvoja snažne evropske industrije s dodanom vrednošću, hiljade novih kvalifikovanih radnih mesta, vodeću evropsku ulogu u zaštiti okoline i osiguranje strateške autonomije Evrope kao i energetsku samodostatnost – poručuju iz Ministarstva.

Države koje su se pridružile ovoj inicijativi uz Hrvatsku su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska.

Što je pre moguće smanjiti našu energetsku zavisnost o trećim zemljama. U pismu pitaju zašto je Evropljanima potrebna nuklearna energija te daju podpitanja:

Posedujemo li zaista ambiciju ili ne se protiv klimatskih promena i postići energetsku nezavisnost?

Hoćemo li se osloniti na naša najbolja sredstva ili ne kako bismo dekarbonizovali naše gospodarstvo? Ističe se da klimatske promene nisu buduće, već današnja najvažnija bitka.

Rast cena energije takođe je pokazao koliko je važno što je pre moguće smanjiti našu energetsku zavisnost o trećim zemljama.

Problemi s snadbevanjem biće sve učestaliji i nemamo izbora nego diversifikovati snadbevanje.

Moramo pripaziti da ne povećavamo svoju zavisnost o uvozu energije izvan Evrope – upozorava se i poručuje da nuklearna energija mora biti deo rešenja.

Kao argument za nuklearnu energiju navodi se da je to ključni dostupan, stabilan i nezavisan izvor energije.

Ponajpre zato što sprečava da evropski potrošači budu izloženi nestabilnosti cena s obzirom na to da se trenutno suočavamo s cenama plina. Među ostalim se navodi da je nuklearna energija sigurna i inovativna, a evropska nuklearna industrija vodeća na svetu i tehnološki intenzivna industrija.

Ističe se i da bi razvoj industrije mogao u bliskoj budućnosti osigurati visokokvalifikovana radna mesta za više od milion evropskih radnika.

Mogućnost gradnje novih modernih reaktora kako saradnja među državama članicama raste, uskoro ćemo imati mogućnost gradnje novih modernih reaktora, kao što je projekt Malih modularnih reaktora (SMR), navodi se u pismu.

“Zbog toga nuklearnu energiju treba tretirati jednako kao i sve druge izvore energije s niskim udelom ugljenika.

Evropski ugovori omogućuju svakoj državi članici da definiše vlastiti energetski miks.

Naša prava moraju biti zajamčena, a sve tehnologije s niskim emisijama ugljenika za proizvodnju električne energije trebale bi se razmatrati na ravnopravnoj osnovi. Stoga je apsolutno nužno da nuklearna energija bude uključena u evropski okvir taksonomije do kraja 2021.”, poručuju potpisnici pisma koje su u ime Hrvatske potpisali ministar finansija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading