KAKAV SVET ČEKA DANAŠNJE BEBE? Efekti klimatskih promena utiču na 85 posto svetske populacije
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Ekipa naučnika proučavala je gotovo 100.000 istraživanja objavljenih između 1951. i 2018. godine, koja pokazuju efekte zatopljenja.

"Imamo puno dokaza da klimatske promene deluju na svim kontinentima, u svim državama", rekao je autor istraživanja, Maks Kalaghan, agenciji Fras Pres. 

Maks Kalaghan i istraživači s berlinskog Istraživačkog instituta Mercator izradili su kartu sveta i uticaje klimatskih promena. 

80 posto Zemlje pod uticajem

Pokazali su da je 80 posto Zemlje, gde živi 85 posto svetskog stanovništva - područje koje je bilo obuhvaćeno studijama - pod uticajem promena temperatura i posledica povezanih sa zatopljenjem.

Istraživanja dokumentuju uticaje na bogate zemlje, dok su bitno manje dokumentovani uticaji na siromašne zemlje, naglašava Maks Kalaghan.

"Promene temperatura i padavina u Africi bi mogle biti povezane s klimatskim promenama, ali nemamo puno studija koje bi dokumentovale posledice tih trendova", objasnio je i rekao da je to "mrtvi ugao naših saznanja".

Broj istraživanja o klimatskim promenama raste eksponencijalno poslednjih godina, s oko 1500 studija objavljenih između 1951. i 1990. prema 75.000 do 85.000 tokom pet poslednjih godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading