JECKOV POVODOM MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH Ovo je trenutak kada se sa tugom sećamo svih stradalih u poslednjem ratu
Privatna arhiva

 

 „Ovo je dan kada se sa tugom sećamo svih stradalih u poslednjem ratu čije su sudbine ostale nerasvetljene i dan kada nam porodice nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih još jednom poručuju da su nezadovoljne tempom pronalaska nestalih članova svojih porodica. Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta na prostoru bivše Jugoslavije još uvek se traži 9.969 nestalih . RH potrazuje 1968 ljudi, a Srbija potrazuje -1606.

Brojevi su i dalje veliki, a ove brojke se godinama menjaju vrlo sporo i to je dinamika sa kojom niko nije zadovoljan. Jasno je da nedostaje bolja politička saradnja zbog čega ovo humanitarno pitanje ostaje nerešeno. Mi u SDSS vrlo smo zainteresovani za nastavka saradnje dve države i brži pronalazak nestalih jer na našu žalost najveći broj nestalih čine ipak Srbi iz Hrvatske.

Zalažemo se da se nestali traže u skladu sa pravilima Međunarodnog crvenog krsta, dakle ravnopravno , bez obzira na nacionalnost žrtava; da se intenzivira i ojača saradnja dve države u vezi sa ovim humanitarnim pitanjem uz jačanje međusobnog poverenja i saradnje te da se stvore potrebni proceduralni okviri za razmenu informacija koji će ubrzati postupke pronalaženja i identifikacije stradalih. Nadamo se zajedno sa predstavnicima zrtava da ce saradnja da se intezivira i da cemo ove i sledece godine napokon naciniti prave iskorake u ovome najznacajnijem pitanju za sve nas", istakla je Jeckov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading