BORIS MILOŠEVIĆ Srbi dali nemerljiv doprinos hrvatskom društvu i nećemo dozvoliti ukidanje obrazovanja na srpskom jeziku!
Foto: Youtube/Printscreen

Komentarisao je probleme u obrazovanju Srba u Hrvatskoj pogotovo najavu budućeg predsednika Domovinskog pokreta aktelnog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je najavio ukidanje srpskih škola.

Boris Milošević je istakao: “Današnjoj Hrvatskoj Srbi su dali nemerljiv doprinos u svim aspektima života. Srbin je komponovao “Ljepa naša” koja je himna Hrvatske. Srbi su predvodili borbu protiv fašizma. U velikom broju oblasti rezultati srpske zajednice su nemerljivi. Ovakve najave koje stižu sa desnice nisu dobre i unose nemir u srpsku zajednicu. Nikakve promene u obrazovanju srpske zajednice ne smeju se događati bez razgovora sa srpskom zajednicom, sa roditeljima, sa decom i sa legitimno izabranim srpskim predstavnicima. Ovakve bombastične najave ne doprinose boljem međunacionalnom životu već čine upravo suprotno. SDSS neće dopustiti da bilo ko ukida obrazovanje na srpskom jeziku”.

Milošević je dodao: “ Za nas u srpskoj zajednici je mnogo veći problem u velikim gradovima u Hrvatskoj što srpska deca ne pohađaju nastavu na srpskom. Razloga je mnogo, a najveći strah roditelja i dece je njihova stigmatizacija. Dan danas imamo problem u nekim sredinama da se pripadnici naše zajednice slobodno deklarišu o svojoj nacionalnosti pa zbog te činjenice ne možemo ni razgovarati o obrazovanju na srpskom. Zadatak svih nas je da uradimo iskorake da nemamo više ovakve situacije” istakao je Milošević.

Milošević se osvrnuo na preporuke veća Evrope iz maja meseca “ u najnovijim preporukama veća Evrope vezanim za manjinsko obrazovanje preporučuje se da većinski narod uči istoriju i kulturu manjinskih naroda. Smatram da je ovo dobar pravac koji bi doprineo boljem razumevanju između Srba i Hrvata. Ukoliko se dobro upoznamo bolje ćemo se razumeti”.

Srđan Jeremić zamenik župana Vukovarsko-sremske županije iz reda srpskog naroda je pohvalio pojedine iskorake vezano za položaj srpske zajednice u Vukovaru i okolini kao što je usvajanje statuta srpskih škola na poslednjoj županijskoj skupštini.

Jeremić je istakao: “Ovo je prvi put posle više godina da su članovi županijske skupštine prihvatili da se pitanje Statuta škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu uopšte stavi na dnevni red, a pogotovo da se prihvati jedna ovakva odluka. Ono što ostaje jeste da se pronađu mehanizmi kako da Vukovarsko-sremska županija prebaci osnivačka prava osnovnih škola na opštine u kojima su Srbi vecina koje su podnele predlog da one budu zvanicni osnivaci srpskih skola”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading