POMPEO UZNEMIRIO CEO SVET: U Vuhanu i dalje izvode tajne eksperimente, prete nam još gori virusi!
Tanjug/ AP

Bivši direktor CIA i državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da se na Institutu za virusologiju u kineskom gradu Vuhanu i dalje izvode tajni vojni eksperimenti i istraživanja, kao i da postoji mnogo dokaza da je koronavirus procurio iz laboratorije. Pompeo, nekadašnji bliski saradnik Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD, upozorio je na to da se u Vuhanu izvode opasni eksperimenti, zbog čega svetu preti opasnost od još smrtonosnijih virusa.

Vojna istraživanja

Pompeo se oglasio nekoliko dana pošto je Džozef Bajden, sadašnji predsednik Amerike, naredio obaveštajcima da se u narednih 90 dana utvrdi poreklo koronavirusa:

- Sa sigurnošću mogu da kažem da mi znamo da su oni bili uključeni u saradnju sa Narodno-oslobodilačkom vojskom u toj laboratoriji. Tako da su se tamo uporedo odvijale i vojne aktivnosti iako su oni tvrdili da je reč o strogo civilnom istraživanju - rekao je Pompeo za Foks njuz i nastavio: - Odbili su da nam kažu na čemu su radili, odbili su da opišu na čemu su radili i odbili su pristup Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istraga u Americi - Angažovano 17 laboratorija

Nakon što je Bajden naredio obaveštajcima da utvrde poreklo koronavirusa, u istragu se uključilo ukupno 17 laboratorija iz cele Amerike koje će detaljno ispitati kovid 19. Ove laboratorije poseduju računare koji mogu da obrade veliki broj podataka u kratkom vremenskom periodu. Uobičajeno je da obaveštajne agencije prikupljaju mnogo više podataka nego što njihovi analitičari mogu da efikasno obrade. Očekuje se da napredni algoritmi pronađu određene obrasce u moru informacija kako bi se napravio proboj i došlo do zaključka. Posle naredbe šefa Bele kuće, istraga mora biti završena u roku od 90 dana.

 

Sama operacija prikrivanja navodi na to da se tamo dešavalo mnogo toga što mi ne znamo. Ta laboratorija za ispitivanje virusa je još tamo i radi. Verovatno da izvodi ispitivanja koja su i dovela do toga da virus procuri iz laboratorije. Samo kineska Komunistička partija zna odgovor, ali čitav svet zaslužuje odgovor i oni moraju da nam kažu šta se dogodilo. Pompeo je veoma zadovoljan zbog Bajdenove naredbe da se izvrši istraga o poreklu virusa:

Razboleli se naučnici

- Drago mi je što je došlo do toga. Nadam se da će istraga biti ozbiljno sprovedena. Obaveštajna zajednica mnogo duže od 90 dana prati ovu situaciju.

U Vijetnamu je otkriven novi soj koronavirusa - kombinacija indijskog i britanskog, i može se brzo širiti vazduhom, saopštili su zvaničnici. Vijetnamski ministar zdravlja Nguijen Tan Long je opisao najnoviju mutaciju kao "veoma opasnu", prenosi BBC. On je dodao da je nova mutacija brzo prenosiva, posebno vazduhom. Virusi neprestano mutiraju i većina sojeva nije značajna, ali neke mutacije virus mogu učiniti zaraznijim. Otkako je koronavirus prvi put identifikovan u januaru 2020. godine, otkrivene su hiljade mutacija, piše BBC. Do sada je koronavirus usmrtio 3,5 miliona ljudi, dok je više od 170 miliona obolelo.

Od početka pandemije prošle godine Pompeo zastupa teoriju o tome da je virus procurio iz laboratorije u Vuhanu. - Još od proleća 2020. postoje dokazi da je virus potekao iz laboratorije. Znamo da se virus prvo tamo pojavio i da se razbolelo mnogo naučnika. Tamo su vršena istraživanja o tome kako da virusi budu što zarazniji i smrtonosniji. Moramo saznati šta se dogodilo kako bi se to sprečilo u budućnosti - rekao je on.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading