KO SE PLAŠI ZMIJA NEKA NE GLEDA Vladica zmijolovac jednim potezom uhvatio 3 smuka (VIDEO)
Facebook printscreen

- Reč je o objektu koji je u renoviranju, nije dugo bio u funkciji, pa su se tu vremenom nastanili smukovi. Okolo je svuda priroda, pa nije ni čudo, posebno što je došlo lepo vreme, pa su izašli iz stanje hibernacije - rekao je Vladica.

Kako se vidi na snimku koji je objavio, uhvaćene zmije drži goloruk uz širok osmeh.

- Kada su krenuli da sređuju taj objekat primetili su smukove. Uhvatio sam tri smuka jer sam ih toliko i pronašao. Reč je bezopasnoj vrsti pa smo sve brzo rešili - napominje Vladica.

Facebook printscreen

 

Dodaje i apeluje da je ovo period godine kad zmije izlaze napolje i da je reč o prirodnoj pojavi i da ne treba dizati paniku.

Pokrajinska vlada Vojvodine šalje pomoć robnih rezervi Kosovu i Metohiji - Alo.rs

- Ukoliko imaju susret sa zmijom molim sve da ne paniče - rekao je Vladica.

Stanković je ujedno predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok", ali i vatrogasac. Pored hvatanja gmizavaca počeo je narod da brani i od stršljena.

Hvatanjem zmija se bavi 15 godina. Objašnjava da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a da su samo tri otrovnice.

Vlada Srbija: Slobodan izvoz brašna, ukinuta odluka o privremenom ograničenju - Alo.rs

Ostale su bezopasne.U svim intervencijama koje sam do sad imao od njih 100 odsto samo su dva-tri odsto su bile otrovne. Najveći broj su zmije koje su neotrovne i koje uopšte ne ugrožavaju ljude. Strah kod ljudi pravi najveći problem. Otrovne su poskok, kao najveća otrovnica i u Evropi, takođe, imamo i šarku, ali se nalazi na 600 metara nadmorske visine. Imamo planinskog šargana, ali se nalazi na Šar planini i veoma retko se može videti... Sve su to zaštićene vrste zakonski i ne bi trebalo da se ubijaju.

Treba da shvatimo koliko je njihov značaj u prirodi - rekao je ranije Vladica i dodao da sve zmije koje uhvati u urbanoj sredini vraća u prirodu.

 

Komentari (0)

Loading