KULA I SMEDEREVSKA PALANKA DOKAZ NAPRETKA: Opštine lideri u oblasti populacione i politike rodne ravnopravnosti
Facebook

Govoreći o cilju organizovanja serije tribina na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti, Dajana Paunović, osnivačica fondacije koja nosi njeno ime, istakla je da je namera da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi da se pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

-Da bi mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Nažalost, u javnosti se malo i nedovoljno govori o tome šta je to dobro urađeno.

-Mediji više osvetljavaju probleme nego lepe stvari, a kao ljudi iz civilnog sektora primetili smo na terenu da su mnoge lokalne samouprave, a tu bih kao posebno svetle primere izdvojila Kulu i Smederevsku Palanku, mnogo toga dobrog uradile. Promene su počele da se dešavaju, one, naravno, iziskuju vreme, ali rezultati su več vidljivi što nas ohrabruje da idemo dalje-, poručila je Paunovićeva.

Ona je istakla da je populaciona politika prepoznata od državnih institucija, ali i civilnog sektora, kao visoko pozicionirana na agendi prioriteta, zbog čega se otvara veliki prostor za saradnju kako bi se u ovim oblastima postigao pun efekat. Govoreći o podsticajnim merama u oblasti populacione i politike rodne ravnopravnosti predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen ukazao je da se u ovoj lokalnoj samoupravi ravnopravnost polova ne svodi na kvote već na pospešivanje stvarnog unapređenja položaja i učešća žena u svim sferama javnog života.

LINIJSKI PARK NAJVEĆA JAVNA ZELENA POVRŠINA! Otkrivanje naše istorije, a evo i kako sada izgleda vodena kapija! - Alo.rs

-U poslednjih nekoliko godina preduzeli smo obimne mere radi razvijanja mehanizma kako u oblasti ravnopravnosti polova tako i u pogledu podsticanja ravnomerne zastupljenosti žena iz različitih sredina kako urbanih tako i ruralnih. Formirali smo Komisiju za rodnu ravnopravnost, a izrađen je i Akcioni plan kao polazna tačka rodno senzibilne politike-, rekao je Vučen.

On je dodao i da opštinske vlasti veliku pažnju posvećuju podsticajnim merama populacione politike u okviru kojih su donete brojne olakšice porodice sa dvoje i više dece, pomoć za novorođenu bebu od 120.000 dinara, besplatan boravak za treće dete u vrtiću, pravo na besplatnu užinu, pomoć za četvrto i svako naredno rođeno dete. Sve te mere su dovele do toga da je za samo tri godine broj novorođenih beba u opštini porastao za gotovo 10 procenata.

Predstavljajući jedan od najuspešnijih i najpoučnijih primera mera lokalne samouprave koja sistematski pristupa rešavanju problema populacione politike, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić ukazao je na potrebu i nastojanje da se procedure za dobijanje svih vrsta pomoći i podsticaja učine što jednostavnijim kako bi bile pristupačnije i dostupnije svim građanima kojima je to potrebno.

-Opština Kula za prvo dete izdvaja po 10.000 dinara, dok nezaposlenim majkama za drugo, treće i četvrto dete pomažemo s 10.000 dinara mesečno. Takođe, treće, četvrto i svako naredno dete vrtić pohađa besplatno, dok roditelji za prvo i drugo dete plaćaju minimalnu cenu- istakao je Miljanić dodajući da se iz budžeta opštine izdvajaju i sredstva za besplatne užine, kao i za prevoz za srednjoškolce.

Vučević: Mi u nedelju biramo domaćina naše kuće! Srbija uspela da obezbedi 70 odsto svih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu - Alo.rs

Ova lokalna samouprava godišnje izdvaja 14 miliona dinara za dnevni boravak dece, ali i pet miliona dinara godišnje za 23 lična pratioca. Prvi čovek opštine Kula ukazao je na potrebu osnaživanja žena posebno onih koje spadaju u grupu najugroženijih. On je takođe istakao i potrebu da se poveća broj žena koje su vlasnici poljoprivrednog zemljišta na čemu ova lokalna samouprava ulaže posebne napore. Prisutnima se obratio i Predrag Rajić, rođeni Kuljanin i direktor Centra za društvenu stabilnost ukazujući na veliki napredak koji je ova opština postigla u poslednjih nekoliko godina. Kula je najbolji primer i ogledno dobro ukupnog napretka Srbije koji je ostvaren zahvaljujući politici celokupnog državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Goran Vesić: - Alo.rs

Upravo zbog toga treba veoma ozbiljno i odgovorno da pristupimo predstojećim izborima jer od našeg izbora zavisi da li ćemo u ovim izazovnim vremenima u celom svetu nastaviti putem razvoja ili ne-, poručio je Rajić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading