NOVI SAD ZAUVEK CENTAR Od Banovine, preko Vojvodine, uvek deo Srbije koji "vuče" napred
Gradska info

Povodom Dana prisajedinjenja na jutjub kanalu Gradske info Novog Sada, emitovan je prilog "Zavetni san" koji podseća da su Srbi, po završetku Velikog rata, na krilima pobede i nošeni Miletićevim slobodarskim idejama, odlučili da dosanjaju svoj zavetni san.

1918. godine Bačka, Banat i Baranja direktno se ujedinjuju sa Kraljevinom Srbijom odlukama Velike narodne skupštine, koja se sabrala 25. novembra u Novom Sadu. Srem je to učinio dan ranije u Rumi.

NOVI SAD ZAUVEK CENTAR Od Banovine, preko Vojvodine, uvek deo Srbije koji

Gradske info

 

Kako Srbi, tako i svi Sloveni sa prostora današnje Vojvodine, demokratski  se opredeljuju za integraciju u srpski državni sistem.

Novi Sad odavno predstavlja kulturni centar srpskog naroda a formiranjem nove države i konstituisanjem devet banovina on postaje administrativni centar Dunavske banovine. Simbol toga predstavlja izgradnja monumentalnog banskog zdanja.

Došle su godine i decenije koje su donele vrtloge, uspone i padove... Smenjivale su se adminstracije a Banovina je odolevala.

2016. godine nastavljen je davno prekinut san, san o nacionalnom i regionalnom jačanju, san u kome građanska jednakost i liberalne ideje stoje ravnopravno sa očuvanjem tradicije .

Tome u čast napravljena je spomen soba u Banskom zdanju, soba koja svedoči o proživljenom i zadužuje budućnost.

Iz pera arhitekte Dragiše Brašovana rodila se ideja o izgradnji ovog monumentalnog banovinskog kompleksa.. A ta lađa ili kako su je građani prozvali Banovina bila je pokretač velikog demografskog i ekonomskog razvoja današnje severne Srbije, koliko u Kraljevini toliko i u državama koje su sledile za njom.

Ttako da, negujući tradiciju i istoriju, sigurno ćemo obezbediti da se taj put sveopšteg napretka nastavi i u budućim vekovima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading