SRBIJA JE JEDNO VELIKO GRADILIŠTE Potpisan ugovor za deo auto-puta od Niša do Pločnika
Foto: RINA

Radi se, naime, o izgradnji drugog kolovoza i rekonstrukcije postojećeg, približne dužine 5,1 kilometar, između petlje Merošina i petlje Merošina 1. Radovi obuhvataju i izgradnju mostova, petlje Merošina 1, nadputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće poslove.

U zvaničnom obaveštenju se navodi da je ukupna vrednost ugovora 2.655.565.908,59 dinara, odnosno nešto manje od 22,7 miliona evra. To je za oko 2 miliona evra više od početne procenjene vrednost ugovora koja je bila 2.420.500.000,00 dinara (nešto manje od 20,7 evra).

SRBIJA JE JEDNO VELIKO GRADILIŠTE Potpisan ugovor za deo auto-puta od Niša do Pločnika

Printscreen

 

Pomenut potez (Merošina-Merošina 1) deo je prvog sektora auto-puta od Niša do Merdara. Taj sektor proteže se od Niša do Pločnika i, podsetimo, sastoji se od sledećih deonica:

- Deonica 1 (5,5 kilometara) počinje na postojećoj petlji "Merošina (Prokuplje)" na koridoru autoputa E-75 i završava se posle planirane petlje "Merošina- istok";

- Deonica 2 (8,8 kilometara) počinje posle petlje "Merošina-istok" i završava se pre planirane petlje "Prokuplje-istok";

- Deonica 3 (12,8 kilometara) prolazi kroz građevinsko područje Prokuplja. Po izlasku iz tunela u severozapadnom delu Prokuplja, koridor se vraća u dolinu reke Toplice. Deonica obuhvata planirane petlje "Prokuplje - istok" i "Prokuplje - zapad";

- Deonica 4 (5,6 kilometara) počinje u dolini reke Toplice po izlasku koridora auto-puta iz građevinskog područja Prokuplja i završava se neposredno posle planirane petlje "Beloljin";

- Deonica 5 (6,8 kilometara) počinje posle planirane petlje "Beloljin" i završava se u blizini parkirališta Pločnik.Drugi sektor ide od Pločnika do Merdara, a sastoji se od još tri deonice:

- Deonice 6, 7 i 8 počinju u blizini parkirališta Pločnik i završavaju se na administrativnom prelazu "Merdare".

Kako su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno naveli na auto-putu Niš-Merdare je predviđena izgradnja 88 mostova, 7 denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

"Početak radova na izgradnji prve deonice planiran je u novembru 2021. godine. Izgradnja deonica 2, 3 i 4 predviđena je da ide sukcesivno i početak radova očekuje se tokom 2022. godine", poručili su iz Ministarstva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading