ŠTA SE DEŠAVA NAKON EKSPLOZIJE U ČAČKU? Šest dana nakon noći pakla u fabrici "Sloboda" radnici na poslu
Foto: RINA

Zastoj je nastao usled niza eksplozija u noći između četvrtka i petka u magacinu, srećom nije bilo povređenih, a prema prvim procenama, materijalna šteta nastala usled serije eksplozija je između milion i po i dva miliona evra.

Posle četiri dana pauze vojna kompanija "Sloboda" juče je ponovo pokrenula svoje pogone, osim u pirotehničkom delu preduzeća.

Zastoj je nastao usled niza eksplozija u noći između četvrtka i petka u magacinu, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara. Budući da prethodnog dana nije bilo nikakvih zapaljenja niti eksplozija, radnici su mogli da se vrate na radna mesta, pišu Novosti. 

- Radnici su se vratili na posao. Kada je reč o Pirotehnici, njeni radnici će sačekati dok se steknu bezbednosni uslovi - kaže Draško Milovanković, predsednik Samostalnog sindikata kompanije "Sloboda", istakavši da fabrika trenutno zapošljava oko 2.150 radnika.

S obzirom na to da se eksplozije nisu čule u prethodnih 24 časa, na teren su juče ujutru izašle i ekipe deminera, koji "češljaju" krug fabrike, posebno deo oko magacina koji je izgoreo do temelja. Pretražiće i veći deo okolnih imanja, neposredno uz krug fabrike. Pretpostavlja se da na njima ima mnogo delova od eksplozivnih naprava i neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su od siline detonacija letela na sve strane. Tek kada oni budu završili posao, na lice mesta će izaći i istražitelji: veštaci i tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku.

Prema prvim procenama, materijalna šteta nastala usled serije eksplozija je između milion i po i dva miliona evra. Na sreću, niko od šezdesetak zaposlenih koji su bili u trećoj smeni u trenutku izbijanja požara u magacinu nije povređen. Inače, skladište koje je izgorelo nalazi se na bezbednoj udaljenosti od proizvodnih pogona, koji nisu oštećeni, ali, ipak, iz bezbednosnih razloga, zbog same tehnologije posla, pirotehnički pogon nije u utorak pušten u rad.

Forum privrednika Čačka uputio je juče pismo podrške Kompaniji "Sloboda" koje je potpisao Vladimir Krstić, predsednik Skupštine Foruma.

- Nadamo se da će se posledice incidenta što pre otkloniti, brzo nastaviti normalan rad kao i da će sve ovo biti samo jedan loš trenutak u razvoju Kompanije i napretku što je sveopšti interes građana Čačka. Spremni smo za svaku vrstu pomoći i podrške koju naši članovi udruženja mogu da realizuju i zato vam stojimo na raspolaganju u svakom smislu.

Komentari (1)

Loading
Vuk

09.06.2021 18:22

Ništa se ne dešava, još sakrivaju kriminal.