Ukrajina
screenshoot
Ukrajina

screenshoot

Ukrajina, Foto: screenshoot

Ukrajinci ne prestaju strahovati zbog novog potencijalnog ratnog sukoba s proruskim separatistima, za koje službeni Kremlj negira da ih podržava. Tamošnji vojnici zaputili su se u mesto Lisičansk u Luganskoj regiji, koje se nalazi na oko 25 kilometara zapadno od granice s Rusijom.

U zaklonu šume, vojnici isprobavaju i servisiraju svoju ratnu opremu, među kojom i sovjetski tenk T-64BV. Za razliku od pređanje spremnosti na oružani sukob, onaj iz 2014. godine, ukrajinski vojnici imaju više sigurnosti u sebe.

Vojnik Jevgen smatra kako su sada dobro opremljeni oružjem i odećom, iza njih je razdoblje posvećenog treniranja, a mnogi vojnici iz njegovih redova imaju i borbenog iskustva. Jevgen misli da u trenutnoj fazi sukoba nema pomoći trećih strana, već da se mogu pouzdati samo u sebe same.

Razlog zbog kojeg Ukrajinci uopđte strahuju da će doći do oružanog sukoba je nedavno akumuliranje ruskih ratnih snaga oko njihove zajedničke granice.

Samo u poslednjih nekoliko meseci u novim oružanim sukobima poginulo 19 vojnika.

Kremlj, pak, javlja kako unutar granica svoje zemlje Rusija ima pravo premeštati oružane snage onako, kad i gde god joj je volja. No dodali su i da to što čine ne bi nikoga trebalo brinuti.

U situaciji su glasni i glavni ukrajinski saveznici, SAD, s kojima je Rusija u kontaktu.

Njihov je zamenik ministra spoljih poslova Sergej Rijabkov izjavio da bi stabilizaciji situacije pomogla uključenost SAD-a.

Vojnici na terenu odbacuju nadu u diplomatske napore da im pomognu.

"Ako se neprijatelj uspe probiti preko naših granica, dobiće pakao! Do samog kraja ćemo ostati ovde i braniti ono što je naše", kazao je ukrajinski vojnik Miroslav.

Ukrajinsko vođstvo, na čelu s predsednikom Volodimir Zelenskijem veruje da je jedini "spas" za Ukrajinu ubrzano odobrenje zemlji za ulazak u NATO.

Od ruskog pripajanja Krima u ovom je sukobu život izgubilo više od 13.000 ljudi.