Putin i Lukašenko
Ilustracija
Putin i Lukašenko

Ilustracija

Foto: Ilustracija

Do hapšenja je došlo uoči predsedničkih izbora u Belorusiji, zakazanih za 9. avgust, a Rusija je u četvrtak saopštila da je reč o zaposlenima jedne privatne firme za pružanje usluga obezbeđenja koji su, kako je rečeno, ostali u Belorusiji pošto su propustili let za Istanbul.

Međutim, Aleksandar Agafonov, šef beloruske istražne grupe koja se bavi ovim slučajem, sinoć je izjavio da je ta grupa muškaraca - od kojih su neki na sebi imali vojnu odeću - uopšte nije planirala da leti za Istanbul, navodi Rojters.

Agafonov je naveo da avio-karte za Istanbul, koje su kod članova grupe pronađene, "predstavljaju samo alibi", kao i da su oni davali "kontradiktorne iskaze" o svrsi svog boravka u Belorusiji.

Pročitajte:

Dan pre toga, beloruske vlasti saopštile su da veruju u moguću povezanost supruga opozicione izborne kandidatkinje Svetlane Tihanouskaje sa tom grupom, a protiv njega je i pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je pokušao da izazove nerede.

Ruski ambasador u Belorusiji Dmitrij Mezencev izjavio je da se ta grupa ljudi ni na koji način nije mešala u unutrašnja pitanja Belorusije, i da je tamo došla na proputovanju ka neimenovanoj trećoj zemlji u koju je trebalo da doputuje preko Istanbula.

U izjavi za "RIA Novosti", šef spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin danas je izrazio nadu da će situacija povodom ovog incidenta biti uspešno razrešena u interesu razvoja prijateljskih i bratskih odnosa između dve zemlje i naroda.

Preporučujemo: