Ruska vojska
Printscreen/Youtube
Ruska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Ruske krstareće rakete "Kalibar" više puta su korišćene u Siriji za čišćenje terorističkih grupa poput Islamske države i Hajat Tahrir al-Šam (HTS) u više oblasti širom zemlje.

Islamska država, Foto: Youtube/Printscreen

Prema časopisu "Nacionalna odbrana", mete ruskih krstarećih raketa 3M -14 koje su lansirane iz Kaspijskog mora 7. oktobra 2015. bile su fabrike za proizvodnju granata i eksplozivnih naprava, komandni centri, municija i skladišta goriva, kao i teroristička baza za obuku u provincijama Raka, Idlib i Alepo.

Mač Kaspijskog mora

U sklopu operacije koja je u medijima nazvana "Mač Kaspijskog mora", fregata "Dagestan" i krstarice "Grad Svijajesk", "Uglič" i "Veliki Ustjug" ispalili su 26 raketa na terorističke snage.

Sirija, Foto: EPA

20. novembra 2015., brodovi Kaspijske flote pokrenuli su raketni napad koristeći najmanje 18 krstarećih raketa "Kalibar".

- Rakete su preletale planinska područja, brda i šume. Rakete su tokom leta izvele u proseku 147 manevara leteći prema svojim ciljevima. Sve su uspele da pogode zadate ciljeve. Istovremeno, postignuta je velika preciznost - rekli su oni.

- Odstupanje raketa nije bilo veće od tri metra i to se može smatrati izuzetnim rezultatom - dodaje magazin.

Sirijska vojska, Livaa al Quds, Palestinci, Foto: Youtube/Printscreen

U isto vreme, magazin je istakao da je krstareća raketa "Kalibar" višenamenski kompleks koji može da pogodi ne samo kopnene ciljeve, već i morske ciljeve na udaljenostima do 350 kilometara.

Na primer, 9. januara 2020., rakete "Kalibar" lansirane su sa podmornice "Kolbino", a krstarica "Orekhovo-Zvevo" pogodila je sve svoje ciljeve.

BONUS VIDEO: Izađite i glasajte za bolju budućnost