Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane Republike S
Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane Republike S

Vojska Srbije, Foto: MORS

Tenkisti vojske Srbije, koji učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, završili su drugu individualnu trku u disciplini „Tenkovski biatlon“, ali već sada je izvesno da su obezbedili plasman u polufinale ovog takmičenja.

Pročitajte još:

- Tenkisti Vojske Srbije su danas vozili drugu trku u žestokoj konkurenciji sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom po veoma zahtevnoj stazi i ostvarili smo rezultat koji nam garantuje plasman u narednu etapu takmičenja - rekao je potpukovnik Rade Adamović.

Karakteristika ove trke je veoma dobro gađanje svih učesnika, kao i prikaz vrhunskih veština u upravljanju čeličnom grdosijom od 46 tona – ruskim tenkom T-72B3. Kinezi su se, doduše, tradicionalno takmičili na svojim tenkovima „Tajp-96“.

- Današnja trka je bila vatreno krštenje nišandžije i vozača druge posade koji su položili ispit. Za očekivati je da naši rezultati budu još bolji, ali i to da će se i konkurenti ozbiljno pripremiti za predstojeće izazove - rekao je potpukovnik Adamović.

Treću individualnu trku srpski tenkisti voziće u nedelju 30. avgusta, a polufinale ih očekuje 1. septembra.

- Nama preostaje individualna trka treće posade i potom kratko vreme za pripremu polufinalne trke. Učinićemo sve što možemo kako bi se izborili za što bolji plasman - istakao je potpukovnik.

Druga faza takmičenja predviđa polufinalnu štafetu, odnosno trku svih takmičarskih posada, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“.

Svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom, a takođe i da u svakom krugu savlada 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, eskarpa (vertikalni zid visine 90 centimetara), vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje. Glavni kriterijum za prolazak u finale je najbolje postignuto vreme.

ANKETA: Da li će Vojska Srbije pobediti u finalu neke od disciplina Međunarodnih vojnih igara u Rusiji?

 

Prema propozicijama, svaka ekipa u polufinalu i finalu ima na raspolaganju dva tenka — glavni i rezervni.

Finale „Tenkovskog biatlona“ održaće se na vojnom poligonu Alabino 5. septembra, kada će se održati i svečana ceremonija zatvaranja Međunarodnih vojnih igara.

Preporučujemo: