Vladimir Putin
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNI
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNI

Raketna krstarica Severne flote "Maršal Ustinov" prošao je kroz Dardanele i Bosfor i uplovio u Sredozemno more, javljeno je u ponedeljak.

- Tokom nekoliko dana, brod će nastaviti da deluje u okviru svog plana plovidbe na daljinu i demonstriraće snagu zastave Sv. Andrije (ruska pomorska zastava) u regionu. Brod trenutno plovi Egejskim morem - navodi se u izveštaju.

Za nekoliko dana posada ratnog broda uputit će poslovni poziv u stranu luku, saopćio je pres-ured, ne navodeći luku ili zemlju posjete.

"Maršal Ustinov" je raketna krstarica Severne flote i 3. jula je napustio glavnu mornaričku bazu Flote Severomorsk da bi učestvovao na glavnoj ruskoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu. Nakon parade, posade broda i pomoćnih brodova učestvovale su u vežbama većih brodova Ruske mornarice "Štit okeana-2019".

Tokom dva meseca, mornari Severne flote održali su seriju vežbi na Mediteranu i posetili Alžir, Egipat, Tursku, Grčku i Kipar. U Atlantskom okeanu, raketna krstarica obavljala je poslovne pozive u lukama Praja u Republici Capo Verde i u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Krajem novembra, mornari severne flote održali su svoje prve zajedničke vježbe sa Kinom i Južnom Afrikom kako bi osigurali sigurnu plovidbu i pomorsku ekonomsku aktivnost.

U prvom desetodnevnom periodu januara 2020., krstarica je kao vodeći brod učestvovala u zajedničkim vežbama severne i crnomorske flote Rusije u Crnom moru. Ruski predsednik Vladimir Putin nadgledao je mornaričku vežbu sa broda raketne krstarice.