Ruska vojska
Youtube/Printscreen
Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov opovrgnuo je izveštaje američkih medija o ruskim borcima koji navodno deluju u ratom razorenoj Libiji, nazivajući ih "spekulacijama".

Kalif Haftar, maršal, Libija

Printscreen youtube

Kalifa Haftar, maršal, Libija, Foto: Printscreen youtube

- Kategorički opovrgavam takve spekulacije. Delujemo u interesu libijskog naroda, podržavamo postojeće napore, uključujući i Ujedinjene nacije; održavamo dijalog sa onima koji bilo kako utiču na situaciju. Ne mislimo da postoje razlozi za takve izjave, takvu fikciju, ali ovo nije prvi put da američki mediji šire razne spekulacije, zle glasine, neistine kojima nas ciljaju - rekao je Rjabkov ruskim novinarima tokom radne posete Izraelu.

Pročitajte još:

Zvaničnik je napomenuo da su takve prevare uticale na stav američke javnosti, nanevši štete bilateralnim odnosima.

- Na ovo smo se već navikli i to shvatamo. Međutim, moram da priznam da ponavljanje laži ove vrste negativno utiču na domaću javnost SAD, a opšta atmosfera u Sjedinjenim Državama, nažalost, ne promoviše normalizaciju naših odnosa, iako težimo tome - dodao je on.

Ruska vojska

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Njujork tajms je ranije ove nedelje izvestio da je 200 ruskih "boraca" navodno stiglo u Libiju tokom proteklih šest nedelja kao "deo široke kampanje Kremlja da potvrdi svoj uticaj širom Bliskog Istoka i Afrike".

Ruska vojska spasila egipatsku prestonicu u zadnji čas (VIDEO)

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 04.11.2019. 18:10 Sve je tutnjalo. Ruska vojska, Foto: Tv Zvezda.ru/Printscreen Ruske jedinice protivvazdušne odbrane zaštitile su Kairo i njegovu okolinu od "napada" iz vazduha. Ruske i egipatske jedinice počele su vojne vežbe "Strela prijateljstva". U okviru vojnih vežbi, u pustinju su krenuli ruski protivvazdušni raketni kompleksi "Buk" i "Tor".

Sukob u Libiji počeo je masovnim protestima tokom "Arapskog proleća", a rezultirao je NATO bombardovanjem vladinih snaga. Od svrgavanja i ubistva libijskog vođe Moamera Gadafija, zemlju je zahvatio građanski rat.

Moamer el Gadafi, smrt

Printscreen youtube

Moamer el Gadafi, smrt, Foto: Printscreen youtube

Trenutno je Libija razbijena između dve vlade, istočne delove zemlje kontroliše Libijska nacionalna armija (LNA), a zapadne delove zemlje Vlada nacionalnog sporazuma (GNA).

BONUS VIDEO: Prikaz oklopnog vozila BRDM-2MS na vojnom aerodromu