Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

On je u obraćanju naciji povodom svetske epidemije izneo niz mera, među kojima je i najstroža kazna za one koji namerno žele da zaraze drugu osobu.

- Ako se dogodi smrt jedne ili više osoba izazvana namernim kršenjem sanitarnih i epidemioloških mera, to će biti klasifikovano kao terorizam, huliganizam ili čin sabotaže - rekao je Putin.

Neradna nedelja

- Sve preporuke se moraju poštovati. Moramo zaštititi sebe i one koji su nam bliski. Verujte mi, najbezbednija stvar je da sada ostanete kod kuće - istakao je on.

Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Putin je narednu sedmicu proglasio neradnom zbog koronavirusa, ali uz očuvanje plata.

- Sada je izuzetno važno da se spreči pretnja od brzog širenje bolesti, prema tome, proglašavam narednu nedelju neradnom. Slobodni dani će trajati od subote, 28. marta, do nedelje, 5. aprila. Plate za taj period moraju da budu isplaćene - istakao je ruski predsednik.

Provera vojske

On je rekao i da će vojska aktivno biti uključena u borbu protiv širenja pošasti. Saopštio je da su ruske oružane snage juče započele trodnevnu proveru testiranja spremnosti za borbu protiv koronavirusa.

Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

- Inspekcija će biti izvedena u strukturama vojne komande, formacijama vojnih jedinica zapadnih i centralnih distrikta, ruskih vazdušnih snaga, strateških raketnih snaga i trupa za biološku, hemijsku i nuklearnu zaštitu, inženjerije... Provere imaju za cilj podizanje nivoa spremnosti jedinica za rešavanje zadataka u borbi protiv zaraze, ako zatreba - rekao je Putin.