Španska vojska
Youtube/Printscreen
Španska vojska

Youtube/Printscreen

Španska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Specijalna jedinica broj "29155" ruske vojno-obaveštajne službe optužena je od strane španskog poslanika u Evropskom parlamentu Žordija Kanjasa za podržavanje katalonskog separatističkog pokreta i podrivanje stabilnosti Evrope.

Katalonija

EPA/Quique Garcia

Katalonija, Foto: EPA/Quique Garcia

Veteran ruske spoljne obaveštajne službe Lav Karaljkov ističe da ni u vojnoj ni u spoljnoj ruskoj obaveštajnoj službi ne postoje odeljenja koja se bave podrškom separatističkim pokretima bilo koje vrste.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

- GRU, ruska vojna obaveštajna služba, koju optužuju za subverzivne aktivnosti, po svojoj kompetenciji nema nikakve veze sa bilo kakvim pokretima otpora ili oslobođenja. Ona se prvenstveno bavi obaveštajnim aktivnostima u sferi oružanih sila, nadzire vojne objekte i u određenom stepenu vojno-industrijske komplekse, tako da nema nikakve veze sa podrškom katalonskim separatistima - rekao je Karaljkov.

On dodaje da takvih aktivnosti nije bilo ni za vreme Sovjetskog Saveza i da čak ni tada nije podržavan "baskijski nacionalizam", kada je to u potpunosti bilo moguće izvesti.

Katalonija

Tanjug/AP 28.10.2017.

Katalonija, Foto: Tanjug/AP 28.10.2017.

Nacionalni sud Španije i podrivanje Evrope

Evropski poslanik se poziva na španski list "El Pais", koji je objavio podatke iz neimenovanih izvora da je španski Nacionalni sud pokrenuo istragu zbog navodnog mešanja specijalne jedinice broj "29155" ruske vojno-obaveštajne službe u unutrašnje poslove Španije, podržavajući katalonski separatistički pokret.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Prema navodima ovog lista, ruska vojna obaveštajna služba je umešana u nekoliko pokušaja destabilizacije stanja u Evropi, a Kanjas ističe da je Evropski parlament više puta upozoravao na pokušaje Moskve da destabilizuje EU. On je postavio pitanje novoj Evropskoj komisiji - na koji način planira da se bori protiv ruskog mešanja u političke i izborne proces EU.