Krst molitva
Profimedia
Pisanje Učenje Ispit Student
Pisali pismo patrijarhu Irineju, Foto: Profimedia

Oni u pismu mole patrijarha za pomoća, a ukoliko ona izostane prete da će kolektivno preći u islam!

- Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši ikreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način čpuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje - piše u pismu koje su meštani Šopića uputili patrijarhu.

Nevolje su počele kad je selo u julu prošle godine pogodilo nezapamćeno nevreme. Za samo nekoliko minuta tornado je oduvao krovove sa stotinak kuća i čitav zvonik crkve stare 150 godina.

Ali, umesto da je popravi, kako tvrde nezadovoljni meštani, njihov paroh Mirko Tešić rešio je samovoljno da sruši svetinju i ne njenom mestu podigne nov hram, uz izgovor da su temelji stare crkve slabi i da je na tom mesu proradilo veliko klizište, piše "Kurir".

Meštanin Predrag Lazarević kaže da mu nisu jasni motivi kojima se rukovodio pop Mirko kad je odlučio da sruši staru crkvu.

- Geolog sam po struci i vrlo dobro znam da ispod crkve nema nikakvog klizišta. O popovoj tvrdnji da temelji nisu dobri uludo je i trošiti reči ako se zna da crkva na svom mestu stoji netaknuta gotovo 150 godina - kaže Lazarević, potomak jednog od graditelja crkve.

On ističe i da su svi pokušaji za dogovor bili bezupešni.

- Pop radi po svom. Već je skinuo krov i bakarnu opšivku s crkve i bez potrebe premestio spomenike poginulim ratni ima iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. On ne želi da sarađuje, mada je Zavod za zaštitu spomenika obustavio radove na rušenju crkve.

Komentari (18)

sveta m.

06.10.2015 08:07

neka prelazi ko god hoce ja necu,u islam , a iz Sopica sam i samo u svoje ime govorite a ne u tudje. Bas bih voleo poimenicno da znam te sto hoce da promene veru.

kostajnica

06.10.2015 17:33

@sveta m. - Ovo ne razumem , pod bilo kojom kapom......da bi očuvali veru. Popu neka pravi novi hram a vi popravite stari a on neka služi u novi ako koga bude imao. Da on nije slučajno pop Turcin

muhammed

06.10.2015 22:05

@sveta m. - MasAllah. I Srbi poceli uvidjati istinu ili su se poboljsali pa im Allah aze wedzel ukazuje pravi put. A pravi put se jasno razlikuje od krivog puta. Esselamu alejkum wrmh wbrkh.

Brat u Hristu

06.10.2015 09:05

Ovo su laži.Trebalo bi prvo proveriti istinitost, pa tek onda postaviti vest, ovako blatite i siroti narod tog nesrecnog sela i uzimate greh na sebe klevetom časnog oca.

PORODIČAN ČOVEK

06.10.2015 10:31

KAKO RADE TAKO ĆE IM BITI.POŠTO SE SVEŠTENICI TAKO PONAŠAJU IMAJU PRAVO MEŠTANI ŠOPIĆA , MORAĆE PREĆI U ISLAM .A MOŽDA NAS SRBE SVE TO ČEKA.KAKO SE STVARI ODVIJAJU MOŽE SVAŠTA DA BUDE.TO NEĆE NI STIĆI DO PATRIJARHA JER I TAMO SEDE ONI KOJI SU ZADUŽENI DA TO PATRIJARH NE SAZNA.

Orhan

06.10.2015 16:53

@PORODIČAN ČOVEK - Sta to gospodo nedostaje Islamu? Islamu jedino sto nedostaje su pravi ljudi, a mozda Allah bas od tih ljudi iz Sopica trazi da budu pravi vernivi. Islam znaci vera a Allah jedan jedi Bog. Allahu Ekber znaci Bog je najveci. Svaka recenica u svetoj knjizi Kur'anu pocinje sa Bismillahi rahmani rahim. U ime Boga samiliosnog milostivog. Sta je tu lose???

dragan

06.10.2015 11:44

Pa zar zbog toga da predjete u islam,a toliki ste vernici?Sram vas bilo,zasto se ne organizujete i dezurate danonocno oko crkve,da pop nemoze nista da dira,a ne odmah u islam,jos jednom,SRAM VAS BILO!

PORODIČAN ČOVEK

06.10.2015 12:13

@dragan - AKO NAŠ PRAVOSLAVNI NAROD TREBA DA DANONOĆNO ČUVA SVETI HRAM OD PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA ONDA SU DOŠLI ZADNJI DANI ZA OVU JADNU SRBIJU I SRPSKI NAROD.

dama

06.10.2015 11:59

Не би се потурчили за све паре овог света ,али из ината би.

Slobodan

06.10.2015 15:41

Bog vas kleo pogani izrodi sto ce turska vjera medju nama, su cim ce te izac pred Milosa i pred druge srpske vitezove koji zive doklen sunca grije. Petar Petrovic Njegos

Ali Arman

10.10.2015 08:11

@Slobodan - I am a Muslim living in London and i want to get in touch so we can collect funds here in London for the Church. As Islam says that there is no compulsion in religion so if our those Christian brothers change their religion due to some pressure or compulsion but not after studying and reaching to a conclusion then it will not be good. I request this website to please provide me the contacts numbers and i am sure we Muslim brothers will be able to help in saving that Church.

verica

06.10.2015 18:04

Pa nismo daleko od islamizacije cele drzave! A drugo popovi neznaju sta znaci nemati a ovamo propagiraju religiju i dolazak u crkvu, a ne shvataju da pojedine porodice nemaju 100 e. da plate ukop pokojnika.

Soffia

06.10.2015 20:19

@verica - Islam je najcistija vjera u svijetu iskreno bilo bih najbolje da predzu jer bi tek tada znali da SU na pravom putu selam

bodika

06.10.2015 22:03

@verica - za Soffia@verica:Vi ili Ti naucite prvo da govorite i pisete: "bilo bi" a ne "bilo bih", da predju a ne predzu. Ok sad kad to znate, idemo dalje: svakom je njegova vjera najcistija a cista je samo dok taj neko tu svoju vjeru ne sprovodi nasilno. Moze neko od "ovih" ili "onih" vjernika da bude necist i da ne postuje moralne zakone ali da neka vjera u Boga bude "cistija" od druge vjere (u Boga)? Ne znam, ajdete jos malo u skolu mozda je to rjesenje?

Amin!

06.10.2015 23:58

@verica - @bodika ostavite se sad gramatike. Osoba najvjerovatnije zivi u inostranstvu.. A sto se cjelog sela tiče: AMIN insallah! Pa makar i iz inata presli. Jer Islam je takav, ko ga okusi iz sale ne moze lako odoljeti njegogoj slasti. "Uz svakog od vas su meleki, ispred njeg i iza njega, - po Allahovu naređenju nad njim. Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika." (13:11)

safet

06.10.2015 20:30

bujrum koliko da ve im islamski centar ce te dobit najlepsi na svietu a li morate to uradit od srca

@sejlaa

06.10.2015 23:56

Pa i ako sam muslimanka,podlo je od njega da ih ne sluša.A ako su oni odlučili da pređu u islam to je njihova odluka.Po mojoj vjeri,Allah dž.š. će ih nagraditi.A ako se predomisle i to je pametno zbog njihove vjere.