Milo Đukanović
Tanjug/Tanja Valić
Milo Đukanović

Tanjug/Tanja Valić

Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kako razlog prodaje navodi se zastarelost sistema i tehnologije kojom su te fregate opremljene.

PROČITAJ JOŠ:

Iz Ministarstva odbrane je portalu rečeno da su patrolni brodovi P-33 i P-34 u upotrebi od kraja 80-tih godina prošlog veka.

Te dve ratne fregate građene su 1987. i 1988. godine u brodogradilištu "Kraljevica" u istoimenom hrvatskom mestu, a bile su naoružane topovima, raketama...

Fregata Admiral Makarov

Profimedia

Fregata, Foto: Profimedia

Iz crnogorskog ministarstva navode da su ti brodovi opremljeni "sistemima i tehnologijom koji su zastareli za današnju i buduću namenu i zadatke mornarice Vojske Crne Gore".

Zato Ministarstvo odbrane Crne Gore priprema Informaciju o rešavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34 u Vojsci Crne Gore, kojom će se patrolni brodovi oglasiti suvišnim za potrebe VCG i staviti van formacije.

- Po usvajanju ove informacije od strane Vlade Crne Gore, Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak njihove procene i tenderske prodaje - kažu u ministarstvu.

PREPORUČUJEMO:

Planirano je da se celokupni posao završi najkasnije do kraja 2020. godine.

Iz ministarstva ukazuju da su brodovi neisplativi za održavanje, eksploataciju, obuku i popunu ljudstvom i da se ne uklapaju u potrebe Vojske Crne Gore.

Mada hrvatski mediji tvrde da ovi brodovi pripadaju Hrvatskoj, u crnogorskom Ministarstvu odbrane za CDM poručuju da to nije tačno.

- Patrolni brodovi P-33 i P-34 pripadaju Vojsci Crne Gore. Oni su od 30. maja 1992. godine bazirani u luci Tivat - naglašavaju u crnogorskom ministarstvu.

Kako navode, novac od prodaje najmoćnije ratne brodove nekadašnje JRM iskoristiće za modernizaciju vojske.

Ovo nije prvi put da se Crna Gora rešava zastarelog naoružanja.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je krajem prošle godine objavilo tender za prodaju suvišnih plovila, brodskih motora i njihovih rezervnih delova, dizel generatora, kao i razne radioničke opreme.

Najvredniji deo te ponude činilo je pet plovila, Pomoćni naftonosač PN-27, Desantni brod minopolagač DBM-241, pomoćni vodonosač PV-17, Barkasa ronilačka BRM-22, kao i jahta “Jadranka”. Njihove početne cene su od 3.600 do 140.000 evra.