EU MENJA PRAVILA! Više nećete moći samo sa pasošem preko granice! Građanima se ovo neće svideti

Uvođenje planirano za 2022. godinu!

Granica
Granica, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama.

Državljani Crne Gore će najverovatnije od 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, saopšteno je iz Uprave policije.

Naime, Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

OTAC MONSTRUM SILOVAO MALOLETNU ĆERKU! Sve se dešavalo u porodičnoj kući, dok majka nije odregovala!

Sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obavešten o novim merama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije.

Granica gužva čekanje
Granica gužva čekanje, Foto: Alo!/D.V.

- Međutim, na osnovu raspoloživih informacija sa pomenute konferencije koju je organizovao FRONTEX, možemo reći da se ove mere odnose na uvođenje novih IT sistema u okviru tzv. EU paketa pametne granice. Naime, EU je ranije donela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provere u cilju efikasnije kontrole lica koja nisu državljani država članica EU i brže provere dužine boravka na teritorijama država članica - kazali su iz Uprave policije.

Početak upotrebe dva IT sistema iz pomenutog paketa, ETIAS (koji podrazumeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES (Entry-Exit System), je planiran početkom 2022. godine.

- Početak primene ovih sistema za naše državljane predstavljaće obavezu da pre početka putovanja u zemlje članice EU unesu u ETIAS​ svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja. Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građanin na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica - objasnili su iz Uprave policije.

BISKUPI I FRATRI U ŠOKU Hrvati sve manje veruju crkvi! Od 80 posto katolika smanjio se broj onih koji idu na misu!

Ukoliko eventualno bude nešto sporno tokom automatske provere od državljanina će se na isti način tražiti da unese dodatne podatke, nakon čega će u roku od nekoliko dana preko sistema dobiti odgovor da li će mu se dozvoliti ulazak u Evropsku uniju.

- U slučaju negativnog odgovora građanin će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru - ističu u Upravi policije.

Ova provera preko ETIAS-a će koštati pet eura i važiće tri godine.

Bonus video: Ana Brnabić posle potpisivanja istorijskog sporazuma u Moskvi

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Budjoni
  05/11/2019 - 11:01
  Anfas, profil i broj uz šišanje na ćelavo , pa u Uniju !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi