Uz otvaranje Sajma knjiga „Alo!“ predstavlja delo „Durbin grofa Save Vladislavića“

M. J. Mačužić | vesti 2019-10-20 13:23:22 2019-10-20 13:23:22

Baš poput junaka ovog romana, i autor koji se uhvatio ovog poduhvata je svetski čovek

Alo!

Uz otvaranje 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, „Alo!“ predstavlja sveže štivo iz pera Velimira Ivanovića, delo „Durbin grofa Save Vladislavića“. Ova romansirana biografija govori o raznim diplomatskim, ratnim, trgovačkim i ljubavnim podvizima grofa Save Vladislavića, poreklom Hercegovca, koji je bio desna ruka velikog ruskog cara Petra Velikog.

Baš poput junaka ovog romana, i autor koji se uhvatio ovog poduhvata je svetski čovek. Poliglota, nekada poslovan čovek, slikar, restaurator, a odskoro i pisac. Prošao je zemljinu kuglu sa svih strana i baš zahvaljujući tome shvatio važnost tradicije, jezika, kulture i korena.

- Srpski narod je izuzetno bogat. Važan deo naše tradicije su i heroji, veliki ljudi koji svima mogu da budu primer kako treba živeti, kako se boriti za sebe i kako pomagati svom narodu. Jedan od takvih je i Sava Vladislavić i baš zbog njegovih mnogobrojnih kvaliteta izabrao sam da napišem knjigu o njemu - kaže za Velimir Ivanović, kojem je ovo prvo književno delo.

Prema njegovim rečima, osetio je potrebu da od zaborava sačuva i na svetlost dana iznese ime i delo grofa Save.

- U ovo vreme globalizacije, kada strane sile pokušavaju da izbrišu granice i tragove starih i velikih kultura, primetio sam da je narod gladan priča o svojim velikim precima, o velikim ljudima koji su kroz istoriju dokazivali koliko smo jaki - objašnjava Ivanović razloge za pisanje knjige, koju je započeo pre šest godina.

Razlog za tako dug rad na romanu, između ostalog, bila je i obimna građa, koju je pretraživao u Petrogradu, gde je grof Sava Vladislavić služio kao jedan od četiri glavna saradnika cara Petra Velikog i carice Katarine.

- Mnogo je podataka o njemu jer je mnogo toga uradio za carsku porodicu i državu. Od uređenja trgovačkih odnosa za Zapadom, preko uspostavljanja granice s Kinom, pa sve do spasavanja carstva od Turaka - nastavlja sagovornik „Alo!“.

Pročitajte još:

Baš iz ovih razloga, carica mu je poklonila čitavu zgradu u okviru čuvenog dvorskog kompleksa, danas muzeja „Ermitaž“.

- Kada je potomak grofa Save, Branko Vukomanović, koji me je i podstakao na pisanje knjige, bio u „Ermitažu“ i rekao ko je, oni su mu rekli: „Dobro došli u svoju kuću“. Možete zamisliti koliko je ovaj čovek bio cenjen u Rusiji - zaključuje Velimir Ivanović.

Bezbroj avantura i podviga ovog velikog čoveka koje sadrži knjiga sada su dostupni i našoj čitalačkoj publici, a biće u prodaji tokom sajma na štandovima „Delfi“ i "Knjiga komerc" i „Dobrodetelj“, od danas, pa sve do 27. oktobra.

U okviru Sajma medija gosti lista „Alo!“ imaće priliku da se druže s autorom.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Expand player
Pogledajte više