Hrvatska policija
Profimedia
Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija, Foto: Profimedia

Terete je da je od septembra 2016. do 13. decembra 2017. u jednoj osnovnoj školi u razredu u kojem je radila kao učiteljica razredne nastave, nanosila fizički i emocionalni bol deci i da se tokom školske godine 2016-2017. i prvog polugodišta 2017/2018. učestalo neprimereno, fizički i verbalno, ponašala prema svim učenicima.

Takvo ponašanje svim je učenicima njenog razreda izazvalo intenzivne osećanje straha i negativno uticalo na njihovo samopouzdanje i sliku o sebi te sram i emocionalnu i fizičku bol, prenosi Jutarnji list.

U optužnici je predloženo da se okrivljenoj produže izrečene mere opreza zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dela - navode u tužilažtvu.

PROČITAJ JOŠ:

Učiteljica je još pocetkom prošle godine suspendovana nakon što su roditelji reagovali na njeno ponašanje, da bi potom potpisala raskid ugovora o radu.

"Mi roditelji dece u tom razredu sve smo prijavili Državnom tužilaštvu, ali nismo bili sigurni hoće li biti jedna kaznena prijava ili će se za svako dete podizati pojedinačno. Na kraju je Državno tužilažtvo odlučilo da podigne 22 prijave - kazao je jedan od roditelja, član školskog odbora te škole.

Rekao je da su se deca preporodila otkad je u razredu nova učiteljica te da ga čudi što prethodne generacije nisu reagovale na učiteljicu.

"Ona je radila 20 godina u Medulinu i pre u drugim pulskim školama. Kad je sve izašlo na videlo, puno mi je ljudi prišlo i reklo da su i sami to doživeli i na vlastitoj koži iskusili. Čudi me što niko pre nije reagovao - kazao je taj roditelj.

Inače, učiteljica je vređala, ismevala, omalovažavala decu, njihove postupke, uspehe i životne prilike.

Isto tako, decu nije puštala u toalet pa su neka mokrila u gaće, pretila im je jedinicama, opomenama, ukorom i izbacivanjem iz škole, i govorila im da "jedu g.vna".

Roditelji su se obratili direktorki i prosvetnoj inspekciji, nakon čega je učiteljica uklonjena iz razreda. Ako se dokaže da je kriva, mogla bi dobiti zabranu rada u školama i rad za opšte dobro.